Żarłak napisał(a): Już ustaliliśmy, że ten film nie jest dla ciebie.
Powiedzmy, że jestem dzieckiem, które sparzyło się parę razy i teraz ostrożniej podchodzi do tematu. Zwłaszcza trauma SW 7 jeszcze ciągle we mnie siedzi, a tamten film miał genialne trailery i samo stworzyło bombastyczne oczekiwania. Jak na razie trauma jest tak głęboka, że do tej pory nie oglądnąłem SW 8 czy 9.
A Diuna? Diuna ma jedną tragiczną ekranizację z dobrymi efektami, daleką od pierwowzoru. I jedną świetną aktorsko ekranizację, choć z telewizyjnymi efektami, na mój gust bliską pierwowzoru. Teraz szykuje się trzecia ekranizacja, efekty pewnie będą super, ale już wiadomo, że pierwowzoru w pełni nie przejmą. No bo jak, dżendery i rasy trzeba equalować, a nie homofobiczne barony wprowadzać. I zdaje się, że już wspominano, że jeden Kopernik kobietą zostanie. Więc tu już parę żab będzie trzeba łyknąć. Dziwisz się, że jestem wysoko sceptycznie nastawiony?
Z drugiej strony sam ześrubowałem oczekiwania dosyć nisko, więc może na końcu dnia mimo tych nitowanych pancerzy i paru "czarnych elfów", bez których się nie obędzie, może będę pozytywnie rozczarowany? Kto wie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!