Cytat:Sama zaczęłaś. Widzisz w tytule jakieś rasizmy.
Widzę stereotypizację. Tak interpretuję tłumaczenie. Intencji tłumacza nie znam.
Cytat:"Spryt" jest uwłaczający. Chyba tylko dla Ciebie
Określenie "sprytni", "spryciarze" w odniesieniu do członków jakiejś nacji moim zdaniem komplementem nie jest.
Cytat:"Sniady" to kolor skóry. "Brown" to nie jest kolor skóry. Pewnie autorzy oryginału wymyślili tak przypadkowo, spojrzeli na kartę kolorów, machnęli palcem, wyszedł im brąz...
https://antropologia-fizyczna.pl/antropo...kora-kolor
Cytat:Na forum przerabiamy właśnie, dlaczego słowo "Murzyn" ma zostać uznane w Polsce za obraźliwe. Jak widać, znaLezczyni uważa za takie każde historyczne słowo na określenie koloru czy rasy, inaczej jej świętego oburzenia sobie wyjaśnić nie mogę.
Pojechałeś teraz z tym świętym oburzeniem. Niestety, jak widać, nawet Tobie zdarza się pojechać patosem dla efektu. Nawiasem mówiąc, przyczepiłam się słowa "sprytni".
Poproszę któregoś z moderatorów, jeśli to możliwe, żeby zrobił porządek z tym burdelem w sympatycznym temacie. Moja wina, że podzieliłam się spostrzeżeniem na temat tłumaczenia. Proszę o wybaczenie, nie przypuszczałam, że lumberjack wyjedzie ze swoim ściekowym rasizmem, a bert04 przypisze mi wyrażanie świętego oburzenia.
Ze swojej strony przepraszam i będę wdzięczna za wywalenie tego śmietnika w diabły. Nie ma sensu psuć wątku. Dziękuję.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.