znaLezczyni napisał(a): Określenie "sprytni", "spryciarze" w odniesieniu do członków jakiejś nacji moim zdaniem komplementem nie jest.
Jak nie jest jak jest? Negatywny to jest "chciwy", to w kraju nad Wisłą jest obelgą. "Naiwny" także. Ale "sprytny"? Rozumiem, że możesz w tym widzieć jakiś soft-rasizm, czyli powielanie stereotypów. Ale to tak, jakbym powiedział "Ma tęgą głowę jak Rosjanin". To jest komplement, choć stereotyp. Obelgą byłoby "Pijany jak Rusek"
Cytat:Proszę o wybaczenie, nie przypuszczałam, że lumberjack wyjedzie ze swoim ściekowym rasizmem,
Jeżeli nie zauważyłaś, lumber objechał CIEBIE. Ironizując i przekręcając Twoje wypowiedzi. Jeżeli nie należysz do żadnej dyskryminowanej lub "zagrożonej" rasy, to anty-znaLezczynizm rasizmem nie jest.
Cytat:a bert04 przypisze mi wyrażanie świętego oburzenia.
No dobra, w tej licytacji przesadyzmów też się włączyłem. Ale na serio, czasem można być przewrażliwionym. Na siłę to w każdym komplemencie można widzieć stereotypizm, więc nie mam mówić "piękne kobiety" bo to też może być tak odebrane?
I na marginesie, mieliśmy tu niedawno oskarżenia pewnego serialu o pedofilię. Na podstawie nie tytułu, ale plakatu. Przejrzyj tamtą dyskusję, porównaj.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!