lumberjack napisał(a):Żarłak napisał(a): Drwalu, przecież postulaty antywzrostowych anhedonistów pasują do ciebie.
Ale u mnie to jest z innych powodów. Zawsze byłem przeciw konsumpcjonizmowi, bo wiele korporacji zatrudnia szpeców od marketingu, od kreowania sztucznych potrzeb. Na produkty, które rzeczywiście nie są potrzebne do niczego.
Czyli ten sam pogląd co u anhedonistów.
Cytat:Albo taka brzytwa. Nie przerzuciłem się na nią, bo jest eko w przeciwieństwie do jednorazowych oraz elektrycznych maszynek tylko dlatego, że jest zajebista i umożliwia przeprowadzenie fajnego, relaksującego rytuału golenia.
Albo taka moja drobnomieszczańska niechęć do marnotrawstwa nie bierze się z troski o planetę tylko o własny portfel. A taki szacunek do żywności i niechęć do jej marnowania wyniosłem z domu.
Brzytwa też pewnie bardziej korzystna przyrodniczo. A mniej marnotrawstwa to też jeden z punktów światopoglądu "pro eko".
Cytat:Wszystko to może w efekcie być zbieżne z ekologią, ale takim moim większym celem jest postawienie chałupy albo kupno i gruntowne wyremontowanie starej, co jest już z punktu widzenia ekologii zbedną potrzebą,
Nie. Dach nad głową jest fundamentem egzystencji. Sprzeczne mogą być sposoby jego pozyskania. Remontowanie starej jest zdecydowanie "pro eko". ; )
Cytat:bo tak naprawdę mógłbym żyć tak jak dotychczas i też tragedii by nie było. A tak to zużyję sporo zasobów finansowych, energetycznych, materiałów budowlanych, żeby tylko spełnić egoistyczną zachciankę.
co nie znaczy, że automatycznie stajesz się niszczycielem środowiska.
lumberjack napisał(a): Smuci mnie to, że ludzkość "na siłę" przechodzi ekotransformację. Która i tak jest debilna, bo tylko na Zachodzie podczas gdy cały syf produkcyjny wyeksportowano do Chin, Indii, etc. Ekozjebizm pod publiczkę, który niczego nie zmieni póki Chiny dymią kominami. Niech ekoinkwizytorzy wprowadzą ekorozwiązania w Chinach
Pekin sam z siebie podjął wysiłek transformacji energetycznej i strategia odejścia od kopalin staje się jednym z filarów strategii partii ku zamożniejszemu społeczeństwu. Są liderem pod względem produkcji energii z OZE.
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co...production
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.