lumberjack napisał(a): Branża eko niech se lobbuje za elektrowniami wiatrowymi i słonecznymi; branża paliwowa niech se lobbuje za rurociągami - chuj mnie to aby tylko żadna z branż nie forsowała zakazów - aby można sobie było wybrać między autem takim a srakim, a nie że tylko elektryki lub tylko diesle etc.Czyli zaraz zaraz. Branża paliw kopalnych lobbuje za tym, żeby lumberowi dowalić podatek i z tego podatku dofinansowywać przestarzałe technologie i nierentowne przedsięwzięcia. Branża „ekojebniętych” lobbuje za tym, żeby przestarzałe technologie obłożyć akcyzą, a zamiast tego dofinansować technologie, które mają przyszłość i których wdrożenie będzie sozologiczną i gospodarczą koniecznością. lumberjack uważa tych pierwszych za nienaruszających jego wolności, a tych drugich – za naruszających. Dlaczego?
Cytat:Realia czyli to na co kogo stać.Ale przecież nikt się nie uskarża na nadmiar pieniędzy. Osoba paląca starymi oponami zawsze Ci powie, że przecież na normalny opał jej nie stać. No więc jak? Są to „realia”, z którymi trzeba się liczyć i grzecznie dostać raka, czy nie są to „realia”?
Cytat:Na realia nie trzeba będzie patrzyć kiedy ekologia stanie się tańsza od konwencjonalnych aut, pieców etc.Tia. Problem w tym, że im więcej się czegoś produkuje, tym łatwiej jest to udoskonalać.
Cytat:A co do ropojebniętozy - nie ma takowej, bo ludzie używający ropy nie dążą do ograniczenia wyboru ludziom używającym prądu. Jest na odwrót - ekolobby już doprowadziło do tego, że Fiat, Chrysler, VW, Toyota etc. przestały lub przestaną produkować diesle.Gdyby do głosu doszło samo lobby paliw kopalnych, domagające się jeszcze większych dopłat do swoich technologii, to mogłoby być na odwrót – nie opłacałoby się rozwijać aut elektrycznych i hybrydowych.
Cytat:Ja żem trochę anarchokorwinozjebem jestem; mam ideał utopijny, realnie chyba nie ma takiego państwa które nie próbowałoby wtykać nocha we wszystko co się da.No dobra. Tylko ja po raz fefdziesiąty pytam – dlaczego, jak już wtyka, to jedno wtykanie Ci przeszkadza, a inne – nie przeszkadza?