zefciu napisał(a): Czyli zaraz zaraz. Branża paliw kopalnych lobbuje za tym, żeby lumberowi dowalić podatek i z tego podatku dofinansowywać przestarzałe technologie i nierentowne przedsięwzięcia. Branża „ekojebniętych” lobbuje za tym, żeby przestarzałe technologie obłożyć akcyzą, a zamiast tego dofinansować technologie, które mają przyszłość i których wdrożenie będzie sozologiczną i gospodarczą koniecznością. lumberjack uważa tych pierwszych za nienaruszających jego wolności, a tych drugich – za naruszających. Dlaczego?
Bo nie lubię zakazów. A do zakazów, akcyz, limitów etc. dąży strona eko.
W ogóle gdyby to ode mnie zależało, to mielibyśmy państwo minimum, które nie dofinansowałoby z podatków ani ropociągów ani ekozjebów. Byłby wolny rynek i niech se na nim wygra wydajniejsza branża.
zefciu napisał(a): Ale przecież nikt się nie uskarża na nadmiar pieniędzy. Osoba paląca starymi oponami zawsze Ci powie, że przecież na normalny opał jej nie stać. No więc jak? Są to „realia”, z którymi trzeba się liczyć i grzecznie dostać raka, czy nie są to „realia”?
To nie są realia powszechne tylko patologiczne przypadki. Też mam na wiosce całą rodzinę patoli-pijoków, którzy wolą mieć kasę na alko, więc nie kupują opału tylko przyjmują za darmo drewno z remontów. I palą stare futryny umalowane farbami olejnymi, stare meble itp. syf. Ale to tylko jedna patorodzina na całą wiochę. I tak też zapewne jest w innych miejscowościach.
Ogólnie ludzi stać na normalny opał, ale mało kogo stać na wymianę pieca na gazowy albo na bardzo wydajny piec na wyngiel, który wymaga kosztownej przebudowy komina (trza umieścić wewnątrz wkład kominowy).
zefciu napisał(a): Tia. Problem w tym, że im więcej się czegoś produkuje, tym łatwiej jest to udoskonalać.
Tesla odniosła sukces w USA, model 3 Tesli sprzedał się lepiej niż jakiekolwiek auto spalinowe jakiejkolwiek firmy motoryzacyjnej. Bez regulacji ze strony ekonazistowskich zielonych komunistów. Da się? Da.
zefciu napisał(a): Gdyby do głosu doszło samo lobby paliw kopalnych, domagające się jeszcze większych dopłat do swoich technologii, to mogłoby być na odwrót – nie opłacałoby się rozwijać aut elektrycznych i hybrydowych.
Może. Ale przecież branża paliwowa nie zabraniała nikomu być eko (nawet wtedy kiedy ekologia była jeszcze w powijakach). Natomiast branza eko w sztuczny, za pośrednictwem państwa, sposób reguluje poczynania branży spalinowej.
zefciu napisał(a): No dobra. Tylko ja po raz fefdziesiąty pytam – dlaczego, jak już wtyka, to jedno wtykanie Ci przeszkadza, a inne – nie przeszkadza?
Chciałbym tylko złożyć publiczne oświadczenie, iż nigdy nie miałem żadnego wtykania, a nawet gdybym miał, to prawdopodobnie by mi przeszkadzało każde - nieważne z której strony. Jako minarchista jestem przeciwko każdemu, jakiemukolwiek wtykaniu.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać