zefciu napisał(a): A na jakiej podstawie ustalasz, że normy są durne?
A na takiej, że stają się niemożliwe do spełnienia dla normalnych aut.
zefciu napisał(a): Pytałem, na jakiej podstawie ustalasz, że smrodzenie framugami to „patologia”, a smrodzenie dieslem to nie jest „patologia”. Czy masz jakieś obiektywne kryteria, aby to stwierdzić.
Nom. Palenie w piecu framugami nasączonymi żywicami, farbami i innymi toksykami to patologia, bo normą jest palenie zwykłym drewnem bez substancji toksycznych; w przypadku diesla patologią są auta z wyciętymi katalizatorami i usuniętymi zaworami EGR.
zefciu napisał(a): No różne rzeczy są zakazane. Niektóre słusznie.
Na każdą akcję jest reakcja. Im bardziej będą zakazywać tym bardziej ludzie będą tęsknić za starymi dobrymi czasami. W przyszłym roku to kurwa co weekend będę robił ognicho albo tradycyjnego grilla. Z mięsem. I zaproszę znajomych, żeby przyjechali autami. Spalinowymi. I chuj w dupę zielonym zakazywaczom.
zefciu napisał(a): No dobra. Ja to wiem. Ale, bez urazy, Twoje deklaracje w trybie przypuszczającym interesują mnie mało.
Spoko. Na nic więcej oprócz deklaracji mnie nie stać. Nie mam wpływu na to państwo.
Dwa Litry Wody napisał(a): Oczywiście, że ma – samochód z silnikiem diesla!
Co żeście się tak na te auta uwzięli?

Cytat:Ok. 5 proc. pyłów PM10 pochodzi z transportu drogowego
Nawet jeśli usunęlibyśmy z dróg wszystkie auta z silnikami spalinowymi, powietrze nie stanie się od tego idealnie czyste
[...]Spaliny nie są jedynym źródłem zanieczyszczeń powietrza wynikających z użytkowania aut. Coraz częściej mówi się też o pyłach typu TRWP (Tire and Road Wear Particles), czyli takich, które powstają w wyniku zużywania się opon i nawierzchni dróg. Co ciekawe, nowe, ekologiczne auta elektryczne mogą przyczyniać się do ich większej emisji, niż ma to miejsce w przypadku pojazdów z silnikami spalinowymi, bo są od nich cięższe, ale lepiej przyspieszają, a to przyspiesza zużywanie się opon. Przeciętnej wielkości opona samochodu osobowego podczas całej eksploatacji traci nawet ponad kilogram masy, a jej pozostałości w postaci pyłów trafiają do atmosfery.
https://www.auto-swiat.pl/porady/czy-to-...ej/6vsk90x
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać