zefciu napisał(a): Rozumiesz, że ta odpowiedź tylko przesuwa problem z definicji „durnej normy” na definicję „normalnego auta”?
Ale dlaczego oczekujesz ode mnie jakichś ścisłych definicji skoro każdego roku zieloni komuniści tak zmieniają normy emisji spalin, że to co w tym roku jest normalnym autem, w przyszłym roku będzie już patologicznym? :/
zefciu napisał(a): Kto tę normę ustala?
A ja se ustaliłem. Tylko pamiętać należy, że jestem stronniczym rzecznikiem lobby paliwowego podczas gdy obiektywne niezmienne normy ustalają co rok unijni urzędnicy z namaszczenia boskiego.
zefciu napisał(a): No nie. Twój wpływ tak jak i mój jest malutki, ale jednak niezerowy. Chodzisz na wybory; podejmujesz decyzje zakupowe; piszesz coś tam w Internetach, co inni czytają; zachowujesz się w jakiś sposób, co inni widzą. Jest to realny, chociaż mały wpływ.
Ok. Każdy jest mikrotrędseterem. Ale ze względu na poglądy jestem wyborowym impotentem - nie mam na kogo głosować - nie widzę na horyzoncie żadnej partii, która chociaż trochę szłaby w kierunku państwa minimum. Obecne partie to tylko wybór tego gdzie chcesz wincyj socjalizmu i wincyj podatków.
Znalazłem ciekawy komentarz pod jednym z filmików na YT:
Cytat:Ja w tym roku ponad 10 000kg CO2 wyprodukuje z ogrzewania, mój samochód mający 19 lat produkuje około 1500kg CO2 rocznie (około 150 gram CO2 na kilometr), a z prądu który zużywam powstaje około 2 000kg CO2, a mogło by to wynosić zero gdyby polska opierała energetykę na atomie, w Polsce każdy 1kWh energii to 792 gram CO2, dla porównania Ukraina - 263gram/kWh, Francja - 65 gram/kWh, jeśli ktoś uważa że nie stać nas na budowę elektrowni atomowych to przypominam to z Ukrainy jeżdżą do nas a nie na odwrót, atom jest tanim czystym bezpiecznym źródłem energii
Dodam że ilość przedwczesnych zgonów spowodowanych danym źródłem energii na każde 1000 TWh wyprodukowanej energii wynosi:
Węgiel - 100 000 zgonów
Ropa - 36 000 zgonów
Gaz ziemny - 4 000 zgonów
Wodna - 1 400 zgonów
Solarna - 440 zgonów
Wiatrowa - 150 zgonów
Jądrowa - 90 zgonów
Energetyka jądrowa jest ponad 1000-krotnie bezpieczniejsza niż węglowa, sama elektrownia w Bełchatowie przyczynia się do 10 000 przedwczesnych zgonów rocznie
Ciekawe na ile to prawda i w jaki sposób energia wodna, solarna i wiatrowa są odpowiedzialne za zgony.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać