riiiba
riiiba
riiiba
Idea transplantologii jest bardzo szczytna. Jednak póki co nie mam zamiaru dawać się niepotrzebnie kroić.
Kiedy już będziesz miała własne dziecko to może zrozumiesz co znaczy najpierw jego utrata a potem nie daj boże
widok takiego ciała po obrobieniu przez lekarza
Cytat:Kweldulf napisał:Przepraszam za nieścisłość są pobierane a potem robi się sekcję zwłok i rodzina o niczym nie wie. Tak samo jak wycina się małym dzieciom szyszynkę.
Często też pobiera się organy bez wiedzy rodziny przy okazji sekcji zwłok.
riiiba
Może popełniam błąd ( jeśli tak, proszę mnie poprawić) ale zawsze wydawało mi sie, iż organy do transplantacji muszą być wciąż "żywe" przy takiej operacji. Tzn po śmierci mózgu- stwierdzonym przez lekarzy, procesy życiowe muszą być podtrzymywane, do momentu przygotowania biorcy, sal operacyjnych, załatwienia formalności itd, bo np. serce musi ciągle bić, by był sens przeszczepiania go komukolwiek.
riiiba
Cytat:To znaczy, że lepiej dać się po prostu pogrzebać/spalić niż oddać organy, które komuś mogą pomóc, lecz które mogą również "pójść na zmarnowanie".Tak. Odrzucenie przez biorcę jest innym przypadkiem nie można tego porównywać do złego przechowywania, transportowania itp. Polska transplantologia nie osiągnie zachodnich standardów dopóki będzie finansowana tak jak jest obecnie. NFZ jakoś nie płacze nad zapaścią polskiej transplantologii. Powód jest bardzo prosty takie zabiegi są drogie.
Przywodzi mi na myśl pomysł, by nie oddawać organów na przeszczepy, ponieważ niektóre z nich zostają odrzucone przez organizm biorcy.
Taka drogą transplantologia w Polsce nigdy nie osiągnie "zachodnich standardów"
riiiba
Cytat:Najlepiej popełnić samobójstwo za młodu, żeby zwłoki były bez zmarszczek, z "pełnym owłosieniem", uzębieniem itd WinkRozumiem ze nigdy nie widziałeś zwłok po sekcji. Naprawdę paskudny widok. Nie porównuj tego do zmarszczek czy braku zęba na przedzie.
Idea transplantologii jest bardzo szczytna. Jednak póki co nie mam zamiaru dawać się niepotrzebnie kroić.
Kiedy już będziesz miała własne dziecko to może zrozumiesz co znaczy najpierw jego utrata a potem nie daj boże
widok takiego ciała po obrobieniu przez lekarza
Żyję więc umieram.
Seneka
Siłą możesz mi zabrać wiele ale siłą nie możesz mi niczego dać. Możesz zapodawać codziennie w kościele a miłości na centymetr nie umiesz dać...
Kazik Staszewski. No speaking inglese.
Seneka
Siłą możesz mi zabrać wiele ale siłą nie możesz mi niczego dać. Możesz zapodawać codziennie w kościele a miłości na centymetr nie umiesz dać...
Kazik Staszewski. No speaking inglese.