Muhammad02 napisał(a): 1. Jak powstał wszechświat? A może konkretniej - jak coś powstało z niczego?Nie twierdzę że wszechświat powstał. Nie twierdzę też że coś powstało z niczego.
Muhammad02 napisał(a): 2. Jak to jest możliwe, że tak zorganizowany i uporządkowany organizm ludzki powstał przez jakieś losowe i chaotyczne reakcje środowiska?Nie twierdzę, że organizm ludzki powstał przez jakieś losowe i chaotyczne reakcje środowiska.
Muhammad02 napisał(a): 3. Jak wytłumaczyć obecność u człowieka tak złożonych uczuć i emocji jak np. współczucie, żal, poczucie winy czy zaufanie, które stoją raczej w sprzeczności do założeń tworii ewolucji? (Mówiącej o przetrwaniu tylko najsilniejszych osobników itp)Nie twierdzę ,że wspomniane uczucia stoją w sprzeczności do założeń teorii ewolucji.
Muhammad02 napisał(a): 4. Jak powstała mowa ludzka?Komunikacja w danym gatunku jawi mi się jako w miarę proporcjonalna do postrzeganego zaawansowania i złożoności tego gatunku. Mowa ludzka...na chwilę obecną mogę zaproponować tutaj dwa czynniki:
Żaden sposób porozumiewania się jakiejkolwiek grupy zwierząt nie zbliża się nawet do mowy człowieka.
1) metodą prób i błędów, w ramach negocjacji komunikacyjnych między ludźmi
2) obserwacja już istniejącej komunikacji między innymi jednostkami (ludzkimi i innymi)
Muhammad02 napisał(a): 5. Dlaczego -skoro ewolucja zakłada przystosowywanie się organizmów do zmian środowiska i ich ulepszanie- z rozmnażania bakterii -przez podział komórkowy- doszło do rozmnażania przez kopulacje?Skłaniam się osobiście do tego, że w ten sposób wyrażają się duchowe energie - męska i żeńska. Może to mój dualistyczny bias, ale na chwilę obecną taki model do mnie przemawia.
Chyba oczywistym jest, iż sposób w który prokreują się bakterie jest o niebo bardziej skuteczny i szybszy.
Muhammad02 napisał(a): 6. Jak wytłumaczyć troskę matki o swoje młode?Miłością.
May all beings be free.
May all beings be at ease.
May all beings be happy
May all beings be at ease.
May all beings be happy