DziadBorowy napisał(a): b) to nie będzie dla wszystkich i zrobią przekręt taki jak z tymi 8 tysiącami kwoty wolnej, na które praktycznie nikt się nie łapie*
No jasne, bo jak ktoś nie wyrabia nawet etatu za minimalną (np. pracując na zlecenie u oszczędnie organizującego pracę przedsiębiorcy) i dostaje średnio te 2500 brutto miesięcznie (czy nawet trochę więcej, gdyby było tak jak obecnie to chodziłoby o to, żeby podstawa naliczenia podatku wyniosła najlepiej nie więcej niż 30000, bo potem kwota zmniejszająca podatek by pikowała w dół), to wcale się nie załapie. Przecież takich osób są rzesze (łącznie z moją żoną i całym działem firmy, w której pracuje, a która przecież nie jedyna wpadła na taki pomysł- zlecenie, minimalna, godzin zwykle mniej, niż na etacie).
Potencjalny wpływ na rynek pracy mógłby być całkiem ciekawy: kombinowanie pracodawców (zleceniodawców) obcinających etaty (zlecenia) i wyciskających z pracowników (zleceniobiórców) więcej w mniejszej jednostce czasu (co zresztą nie musi oznaczać większej harówy- można zwiększyć wydajność ludzi lepszą organizacją pracy czy jej większą automatyzacją), wzrost pensji poprzez ustanowienie nowego punktu odniesienia (zarobki netto osób łapiących się na kwotę wolną lub znaczną część kwoty zmniejszającej podatek). Ponieważ koszty zatrudnienia w przypadku branż zatrudniających do najprostszych i najsłabiej płatnych prac prawdopodobnie udało by się przedsiębiorcom ograniczać, odbiłoby się to pozytywnie na cenach produktów codziennego użytku, w szczególności żywności...
Ale póki co konkretów nie ma, tylko zarzucenie pomysłu i badanie reakcji opozycji i opinii publicznej.
All cognizing aims at "delivering a grip on the patterns that matter for the interactions that matter"
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315
(Wszelkie poznanie ma na celu "uchwycenie wzorców mających znaczenie dla interakcji mających znaczenie")
Andy Clark
Moje miejsce na FB:
https://www.facebook.com/Postmoralno%C5%...1700366315