Cytat:W Lytton, wsi liczącej 250 mieszkańców, w tym tygodniu odnotowano rekordowe temperatury. Stacja pomiarowa zatrzymała się na 49,6 st. C. Tak gorąco w Kanadzie jeszcze nie było. Doszło do pożarów w kilku miejscach we wsi.
[...]Kanadyjczycy są załamani i piszą: "Miejscowość praktycznie przestała istnieć...". I obawiają się, co będzie dalej: "Ewakuacja to rozwiązanie krótkoterminowe. Intensywność i występowanie pożarów będą wzrastać".
Właśnie na taki scenariusz wskazują eksperci od klimatu. W Kanadzie od jakiegoś czasu padają rekordy temperatur, które przekraczają średnią o 20 kresek. Upały zbierają śmiertelne żniwo. W ciągu pięciu dni w Kolumbii Brytyjskiej odnotowano co najmniej 486 nagłych zgonów. To niemal trzykrotnie więcej niż wynosi średnia zgonów w prowincji w takim okresie - podały władze.
https://www.onet.pl/informacje/onetwiado...4,79cfc278
Masakra.
To całe Lytton jest przy granicy z USA. Mi tam Kanada zawsze kojarzyła się z zimnem, śniegiem, Alaską etc. Gdybym miał tam się kiedyś przeprowadzić to bym właśnie wybrał północną część Kanady. Lepszy chłód niż takie upały. Już przy plus 30 zdaje mi się, że wykituję w robocie, więc przy 50 na pewno bym zdechł. Chociaż nawet nie wiem czy przy takiej temperaturze da się aplikować jakiekolwiek zaprawy, kleje, farby. Coś mi się zdaje, że w takich warunkach wykonywanie mojego zawodu byłoby już niemożliwe po prostu.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać