InspektorGadżet napisał(a): No tak, tylko że to ja wychodzę na debila który ośmiesza chrześcijaństwo bo zapomniałem nazwy środka. Nie znalazłem informacji jakoby O. Pio miał stosować coś innego od Kwasu fenolowego albo Azotowego. Kwas Azotowy powoduje martwicę tkanek (można sobie porównać rany O. Pio z ludźmi z martwicą - nie polecam paskudny widok)
O kwasie azotowym pisał nie kto inny jak abp Mafredoni Pasquale Gagliardi, chyba w 1916 (nie mam pewności co do tej daty). On był także tym arcybiskupem, który otrzymał notatkę aptekarza kuzynki. To nie jest więc dyskusja o ośmieszaniu chrześcijaństwa, ale o roli i prawdziwości cudów w chrześcijaństwie.
InspektorGadżet napisał(a): Skoro kwas fenolowy nie jest szkodliwy to jak miał zabijać albo powodować oparzenia(lekarz raczej potrafi odróżnić oparzenie od wewnętrznej rany - stygmatu). Nie znalazlem też żadnych zdjęć po oparzeniach spowodowanych kwasem fenolowym, więc pewnie chodzi o jakiś kwas na bazie fenolu. Albo (jeżeli już) dużo bardziej prawdopodobną opcją jest ta wersja z kwasem azotowym
Fenol i kwas fenolowy to nie to samo. To raz. Dwa, kwasu fenolowego używa się do dezynfekcji, ale wtedy jest stosowany w stężeniach w okolicy 1-2%. AFAIK można uzyskać stężenia do 28-30%. Takim właśnie uśmiercano w KL Auschwitz. Więcej o tym fascynującym związku poniżej:
https://farmacja.pl/zabojczy-fenol/
(Trzeba kliknąć, że jest się farmaceutą)
Nadal otwarte jest pytanie, jaki to kwas uzyskał o. Pio w roku 1919. Dziś do obrotu dopuszczane są co najwyżej 4% roztwory, ale to było sto lat temu, nie takie rzeczy w aptekach można było dostać. Drugie pytanie jest, czy te 100 ml starczyłoby na jakieś 50 lat stygmatyzacji. Pytanie retoryczne, niemniej należy się zastanowić, jakie ilości i stężenia chemikaliów należałoby użyć do osiągnięcia takiego efektu. Po trzecie wreszcie należy uwzględnić teorię uznaną przez Watykan, że fenol miał być wykorzystany zgodnie z przeznaczeniem, czyli do celów medycznych. Ponoć wtedy mieli hiszpankę, to taki Covid, tyle że sto lat wcześniej. Nie wiem jak wtedy ale dziś dezynfekuje się wszystko co popadnie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!