DarkWater napisał(a):ma monopol na prawdę
Nieprawda. Radzę poczytać Dominus Iesus, gdzie Jego Eminencja Prefekt CPDF Józef Kardynał Ratzinger stwierdza, że częściowa prawda znajduje się też w innych wyznaniach chrześcijańskich. Nie ma więc monopolu.
Mogrim napisał(a):albo jesteś posłuszny papieżowi albo jesteś zgniłym przebrzydłym heretykiem, schizmatykiem, poganinem (oczywiście wszystko w duchu oświeceniowego ekumenizmu i dialogu między religiami)
Niestety, obecnie takich sformułowań się nie używa (co najwyżej "odłączeni bracia w wierze"). Mam nadzieję że to dla odwrócenia uwagi tych protestantów i innych ludzików. Już część biskupów anglikańskich doprowadzila do schizmy z kolegami z USA i The Times pisał, że są coraz bliżej uznania zwierzchnictwa papieża. A jak donosi dziennik blair dostąpił zaszczytu audiencji u J.Św. Benedykta XVI - prawdopodobnie przejdzie na katolicyzm (blair, żeby nie było wątpliwości).
Swoją drogą, podobno ateistów denerwuje to zdjęcie:
http://wiadomosci.wp.pl/gid,8314350,galeriazdjecie.html
Mogrim napisał(a):piekielnego. milion lat tortur w czyśćcu za pisanie na ateiście.
Błogosławieni jesteście gdy z mojego powodu prześladują was i urągają wam (nie wam, mi).