Cytat:W Chiny uderzyła seria klęsk żywiołowych. Najpierw powodzie, które zalały 60 kopalni w prowincji Shanxi i doprowadziły ceny węgla do rekordowego poziomu, a teraz jeszcze tajfun Kompasu w Hongkongu zniszczył centrum finansowe i zamknął giełdę oraz banki. Prędkość wiatru wynosiła nawet 63 km na godzinę.
[...]Lokalne władze w zagłębiach górniczych prowincji Shanxi i Mongolii Wewnętrznej podały, że powodzie zalały aż 60 kopalń węgla. Cztery kopalnie o łącznym wydobyciu 4,8 mln ton rocznie zostały zamknięte - podaje Reuters. Dla porównania całe polskie górnictwo wydobyło w ub.r. 54,4 mln ton węgla kamiennego.
I nie dzieje się to w czasie neutralnym dla cen węgla. Te w Chinach po powyższych informacjach wyrównały rekord. Kontrakty styczniowe na giełdzie Zhengzhou doszły w środę do najwyższego w historii poziomu 1 640 juanów za tonę (1000 zł), od początku roku rosnąc trzykrotnie. Co za tym idzie, znowu ponad poziom 200 dol. (800 zł) za tonę wzrosły też ceny węgla europejskiego ARA.
Chiny już we wrześniu zwiększyły import o 76 proc. rdr do aż 32,88 mln ton, co było trzecim najwyższym miesięcznym rezultatem w historii. Wysokie ceny i braki gazu odbiły się na ich energetyce.
Pekin zmienił nawet we wtorek 12 października politykę stałych cen energii dla przemysłu. Teraz wszyscy komercyjni odbiorcy prądu będą płacić ceny rynkowe - podaje Reuters. To odbije się na kosztach przemysłu stalowego, aluminium, cementu i chemikaliów. Konsumpcja energii w Chinach przy tym wzrosła we wrześniu o 6,8 proc. rok do roku, a licząc od początku roku o aż 12,9 proc. - podała Narodowa Administracja Energetyczna.
https://businessinsider.com.pl/finanse/t...rd/rrgrw37
Ale jaja. To dlatego wyngiel tak wyszczelił w górę.
Ale jaja. Stal i amelinium pójdą jeszcze w górę, to ja nie wiem jak się ludzie będą budować w przyszłym roku. Trza będzie brać kredyty na 35 lat. Jeden taki kredyt na dom i drugi taki sam; no dobra, trochę mniejszy; na samochód.
Co mnie śmieszy w tym wszystkim - cały świat zaczyna mieć problemy z normalnym funkcjonowaniem na normalnych, dotychczasowych warunkach - to co dopiero będzie jak się kraje przestawią na ekologiczne, mniej wydajne i droższe rozwiązania? Trza będzie żryć gówno spod samego siebie.
Chociaż wydaje mnie się, że cały świat poza UE wybierze drogę wyższego komfortu życia kosztem nieekologicznych form pozyskiwania energii. My się tu będziemy użerać z autami elektrycznymi, a i tak będziemy mieć to całe globalne ocieplenie i tak.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać