Nie wiem, skąd moda na ocenianie filmu/ serialu bez obejrzenia go wcześniej. Sam trailer/ plakat wystarczają niektórym, żeby szafować mocnymi opiniami. Dragula, nie rozumiesz, zapytaj dziewczyny, dlaczego ogląda, zamiast pisać tutaj, że (jej) nie rozumiesz.
Serial, jak każdy inny, może się podobać czy nie. Kwestia gustu. Mnie się podobał, komuś innemu nie musi. Nie rozumiem natomiast ironicznych wypowiedzi (Osiris) i mieszania go z błotem (Mustafa Mond) bez oglądania, bez żadnego odniesienia do treści/ wykonania/ gry aktorskiej itp. Nie chciało mi się pisać recenzji (a serial jest bardzo dobrym materiałem na takową), poszukałam więc w necie i podzielę się jedną z nich:
https://www.bustle.com/entertainment/why...-interview
Nie będę rozpisywała się tutaj o atmosferze (jeśli ktoś nie jest regularnym widzem azjatyckich produkcji, egzotyka tejże dodaje smaku produkcji), grze aktorskiej, scenografii, muzyce. Jeśli ktoś zdecyduje się obejrzeć serial, życzę dobrego oglądania. Nie spodoba się - trudno, bywa. Proszę jednak nie obnażać swojej ignorancji poprzez kpienie z czegoś, czego nawet się nie obejrzało.
Serial, jak każdy inny, może się podobać czy nie. Kwestia gustu. Mnie się podobał, komuś innemu nie musi. Nie rozumiem natomiast ironicznych wypowiedzi (Osiris) i mieszania go z błotem (Mustafa Mond) bez oglądania, bez żadnego odniesienia do treści/ wykonania/ gry aktorskiej itp. Nie chciało mi się pisać recenzji (a serial jest bardzo dobrym materiałem na takową), poszukałam więc w necie i podzielę się jedną z nich:
https://www.bustle.com/entertainment/why...-interview
Cytat:Since its premiere on Sept. 17, the South Korean thriller has become a global phenomenon: Its viewership has increased by 481% in less than a month, and the hashtag #SquidGame has been viewed more than 22.8 billion times on TikTok. It’s easy to see why: The series is superbly acted and visually striking, containing and diabolical plot twists that make it ripe for endless theorizing and memes. But it also begs an uncomfortable question: Why are we so obsessed with a show about human suffering
Cytat:It’s a clear commentary on how crushing economic inequality and financial instability can be for lower-income people — issues that only have been exacerbated by the global pandemic. Particularly against the backdrop of the last 18 months, “People can identify with feeling like they’re not the ruling class, but the underdog or the downtrodden,” Dr. Eric Bender, a child, adolescent, adult, and forensic psychiatrist tells Bustle.
Cytat:“Debt makes everybody feel vulnerable and anxious and desperate.”Itd. Zachęcam do przeczytania całej recenzji, jest prosta, przystępna i ciekawa.
Nie będę rozpisywała się tutaj o atmosferze (jeśli ktoś nie jest regularnym widzem azjatyckich produkcji, egzotyka tejże dodaje smaku produkcji), grze aktorskiej, scenografii, muzyce. Jeśli ktoś zdecyduje się obejrzeć serial, życzę dobrego oglądania. Nie spodoba się - trudno, bywa. Proszę jednak nie obnażać swojej ignorancji poprzez kpienie z czegoś, czego nawet się nie obejrzało.
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.