znaLezczyni napisał(a): Ręce opadają, nie ma sensu tego kontynuować. EOT w kwestii tego serialu w twoim kierunku.
zL, zarówno Dragula jak i Osiris serial widzieli. Może nie cały, ale wystarczająco, żeby wyrobić sobie zdanie. Dlatego Twój główny argument o ocenianiu bez oglądania się nie trzyma.
Ja nie oglądałem, ale z opinii innych potrafię sobie wyrobić zdanie. Serial oprócz warstwy szokującej ma też coś, co łączy wszystkie znane produkcje koreańskie lat ostatnich. Tak w Parasite, Host, Train to Busan czy nawet Okja. Jest to pewna krytyka stosunków społecznych. Można ją nazwać "krytyką kapitalizmu", ale to by spłycało sprawę za bardzo do naszych europejskich szuflad. Jednakże uczestnicy gry to ludzie z długami, którzy tą metodą mają nadzieję na wydostanie się z nich, "przegrywy" kapitalistycznego snu, którzy przez uczestnictwo chcą się wydostać na szczyt z przeskoczeniem paru szczebli. A niektóre spoilery które do mnie dotarły wskazują na to, że całość ma jeszcze parę warstw.
W tym konkretnym serialu dla jednego ta krytyka to tylko alibi, żeby pokazać jak najwięcej gore i splatter. Dla drugiego odwrotnie, sposób na subwersywny przekaz polityczny pod potoczką atrakcyjnej (dla przynajmniej części publiczności) fabuły. Niech ci, co oglądali lub będą oglądać ocenią sami, ja tam dziękuję, postoję. Oglądało się "Running man", zbyt wiele podobieństw, żeby mnie zachęciło.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!