bert04
Poza tym jak pisałam wcześniej, ja niewiele azjatyckich produkcji oglądam. Jak przypuszczam, większość europejskich/ amerykańskich widzów platformy Neflix tak samo. Egzotyka tego serialu jest moim zdaniem jednym z czynników, które dały mu taki sukces.
Dragula
W tym sęk. Nikt tutaj nie pisał, że serial jest arcydziełem sztuki filmowej. Gdyby był, zapewne nie zdobyłby aż takiej popularności. Twoja dziewczyna obejrzała go z ciekawości, nie poprzestała na jednym odcinku. Ogląda się go dalej, bo jest się ciekawą, co będzie. Źle zrobione, kiepskie seriale nie wciągają.
Mustafa Mond
Cytat:zL, zarówno Dragula jak i Osiris serial widzieli. Może nie cały, ale wystarczająco, żeby wyrobić sobie zdanie. Dlatego Twój główny argument o ocenianiu bez oglądania się nie trzyma.Mustafa Mond nie widział. A Osiris napisał, że widział, dopiero po moim poście. Wcześniej nie można było tego wywnioskować.
Cytat:Ja nie oglądałem, ale z opinii innych potrafię sobie wyrobić zdanie. Serial oprócz warstwy szokującej ma też coś, co łączy wszystkie znane produkcje koreańskie lat ostatnich.Możesz sobie wyrobić zdanie na temat tego, czy warto oglądać albo czego możesz od serialu oczekiwać. Nie jesteś jednak w stanie ocenić go bez oglądania.
Poza tym jak pisałam wcześniej, ja niewiele azjatyckich produkcji oglądam. Jak przypuszczam, większość europejskich/ amerykańskich widzów platformy Neflix tak samo. Egzotyka tego serialu jest moim zdaniem jednym z czynników, które dały mu taki sukces.
Cytat:W tym konkretnym serialu dla jednego ta krytyka to tylko alibi, żeby pokazać jak najwięcej gore i splatter.Rzecz w tym, że serial nie spływa krwią. Owszem, są brutalne sceny, ale nie jest ich wiele.
Dragula
Cytat: Ona zresztą też ocenia serial jako średni, do końca obejrzała z ciekawości.
W tym sęk. Nikt tutaj nie pisał, że serial jest arcydziełem sztuki filmowej. Gdyby był, zapewne nie zdobyłby aż takiej popularności. Twoja dziewczyna obejrzała go z ciekawości, nie poprzestała na jednym odcinku. Ogląda się go dalej, bo jest się ciekawą, co będzie. Źle zrobione, kiepskie seriale nie wciągają.
Cytat:Po prostu nie jest to ponadprzeciętny serial, stąd nie rozumiem jego popularności.Dlaczego miałby być więcej niż przeciętnym (ja powiedziałabym dobrym), żeby zyskać aż taką popularność? Czytałam w kilku recenzjach, że serial zaliczono do gatunku dystopii. Wiele z nich było bardzo popularnych w ostatnich latach.
Cytat:Przemoc jak na tego typu produkcję jest bardzo soft, przebrania idiotyczne, źli ludzie są źli bo są źli, specjalnej głębi też w tym nie ma.Przemoc jest jak na tego typu produkcję moim zdaniem dawkowana we właściwy sposób. Nie dominuje, ale kiedy już jest, to czasem trudno ją oglądać. Przebrania są świetne - scenografia jest spójna. Ubrania strażników są zuniformizowane. Zakryte twarze odbierają im człowieczeństwo. Proste symbole trójkąt, koło, kwadrat dają się łatwo zapamiętać. Nawet dziecko nie miałoby z tym problemu.
Mustafa Mond
Cytat:Dobra. Przepraszam Squid Game. Nie obejrzałem tego. Nie znam szczegółów. Po prostu nie mam nieskończonego czasu, więc nie mogę obejrzeć wszystkiego, by wybierać, w co się wkręcę a w co nie. Zwykle wystarcza mi trailer albo krótki opis, a w tym przypadku widzę mocne i oczywiste nawiązania i podobieństwa do dzieł, które nie są w moim guście.Po prostu nie feruj tak mocnych opinii na temat czegoś, czego oceniać nie możesz. Wystarczy napisać, że trailer/ recenzje nie zachęcają cię do oglądania, bo nie spodziewasz się niczego ciekawego.
Cytat:Azjatycki teleturniej, flaki wśród walki o życie, horror na tle dziecinności - każde z tych składowych mnie odpycha.A tutaj znowu to robisz. Ani to teleturniej, ani w nim flaki wśród walki o życie, ani horror na tle dziecinności. Nie możesz się powstrzymać?
Jeśli zabraknie ci argumentów - nazwij mnie kłamczynią i napisz, że łżę.