pilaster napisał(a): Również w przypadku ewidentnego konfliktu interesów?Między kim a kim zależy.
Cytat:Ekspert żyjący z tego tematu nie będzie miał tendencji do wyolbrzymiania i rozdmuchiwania ewentualnych zagrożeń?To jest przecież typowo kreacjonistyczny lub płaskoziemski argument. NASA nas okłamuje, bo potrzebuje pieniędzy na eksplorację kosmosu, którego nie ma.
Argument ten jest błędny, bo zakłada, że gdyby nie obecnie uznawany model, to nie byłoby żadnego modelu.
Że już w ogóle należy pominąć fakt, że jest to argument obosieczny, o czym pilaster (dorabiający sobie śmiesznymi pląsami wobec zdrajców Polski i pisaniem książek z gołymi babami na okładce, wydawanych przez zdrajców Polski) powinien najlepiej wiedzieć.
Cytat:Również w przypadku "eksperta" który pokazuje, że nie odróżnia fundamentu od stropu?Nie. Ale Ty w ogóle ignorujesz jakiekolwiek naukowe źródła. Skupiasz się na jakichś gazetowych wywiadach, w których czepiasz się skrótów myślowych.
Cytat:Rygoru odróżniania ciepła od temperatury?Nie. Nadal jednak nie wiem, o jakie konkretnie zdanie Ci chodzi.
Cytat:Skali Celsjusza od skali Kelwina?A kto nie odróżnia?
Cytat:Proszę zajrzeć bezpośrednio do "Nok"Proszę podać mi bezpośredni link do owego „Nok”.
Wskazałem, że Twoje uzadadnienie tezy, że „nie umieją przeliczyć” jest błędne. Nie wiem, czy w owym „Nok” popełniono błąd, czy nie. Wiem, że Ty rzuciłeś zarzutem nieumiejętności przeliczenia, którego nie potrafiłeś poprawnie uzasadnić.
Cytat:To są modele klimatyczne, a nie klimatystyczne.A gdzie jest różnica? Bo podejrzewam, że owe „modele klimatystyczne” to po prostu to, co mówi się o „modelach klimatycznych” poza publikacjami naukowymi. Ewentualnie, że jak w przypadku stosowanego przez kreacjonistów pojęcia „ewolucjonizmu” – jest to taki worek, do którego wrzucasz wszystkie tezy, które Ci się nie podobają.
Cytat:Kreacjonizm żerował na ewolucji. Klimatyzm żeruje na klimatologii.Proszę zatem wskazać jakichś klimatologów i ich prace.
Cytat:Doprawdy? I tzw. "denialiści" (czyli konkretnie kto?) twierdzą, ze klimat się zmienia, bo Bóg (albo jakiś inny Wielki Klimatyzator) tak chce?Zwykle nie. Twierdzą, że klimat się zmienia, bo tak i chuj. Z punktu widzenia metody naukowej nie ma istotnej różnicy między „bo Bóg tak chce”, a „bo tak jest i chuj”.
Cytat:To właśnie klimatyści wierzą, że klimat jest ręcznie regulowany przez Wielkiego KlimatyzatoraKimkolwiek zatem są owi „klimatyści”, nie są to ludzie badający antropogeniczne globalne ocieplenie.
Cytat:a tzw. "denialiści" że zmienia się pod wpływem naturalnych procesów.Efekt cieplarniany nie jest zjawiskiem ponadnaturalnym. Coraz bardziej zatem pokazujesz, że „klimatyści” to chochoły żyjące wyłącznie w Twej głowie.