zefciu napisał(a):Dlaczego uważasz, że determinizm powinniśmy już wyrzucić do kosza?atei58 napisał(a):Dla mnie to rewelacja i chciałbym się podzielić wyrywkowymi cytatami.Wypadałoby jednak jakoś ten cytat skomentować. Zachęcić nas jakoś do dyskusji.
Tekst w załączniku.
Brainless napisał(a):Jakbyś przekreślił ten krzyż w awatarze podwójnie, to wtedy byłby krzyżyk na krzyżu :pNie ma to jak zachęcić nowego, co
geranium napisał(a):Hawking twierdzi: "Tradycyjnie rzecz ujmując, są to pytania z obszaru filozofii, ale dziś filozofia jest martwa, nie nadąża za rozwojem współczesnej nauki, zwłaszcza fizyki. To uczeni niosą obecnie znicz odkrycia w naszych poszukiwaniach wiedzy” .A możesz jakoś swoją niezgodę uzasadnić? Prawdą jest, że „coś jest” w tym stwierdzeniu. Fizyka kwantowa wszak tak mocno przeorała nasze rozumienie rzeczywistości, że całą tradycyjną ontologię możemy posmarować smalcem i dać psu.
Nie zgadzam się z tym stwierdzeniem fizyka zdecydowanie.
Wracając do rozważania Hawkinga – nie widzę, dlaczego fakt istnienia niezmiennych praw przyrody ma sprawiać, że „nie ma miejsca dla Boga”. Pod warunkiem, że nie są to prawa deterministyczne, oczywiście.
Możesz to uzasadnić. Piszę tu krótko bo jestem kobietą i mam mnóstwo innych zajęć. Nawet gdybym ich nie miała facet jest zaniepokojony gdy kontaktuję się ze światem, nawet wirtualnym. Czaisz??
Pewnie nie.