zefciu napisał(a): Już teraz mamy przynajmniej dwie, bardzo obiecujące, firmy zajmujące się torowaniem nowych szlaków w OZE.
Tak? Ja wiem o jednej: Saule Technologies. Masz na myśli jeszcze inne dwie czy tę i jeszcze jedną?
zefciu napisał(a): A ja powtarzać będę do znudzenia, że nie chodzi o szukanie winnych i o usprawiedliwianie jednostek. Ty jednak nadal czujesz się personalnie na ławie oskarżonych o Globalne Ocieplenie. Taka mentalność wielu osób blokuje niestety postęp w tej sprawie, bo jej konsekwencją jest przyjmowanie postawy obronnej.
Polak zawsze zewsząd atakowany. Wszyscy nas biją.

lumberjack napisał(a): A nie lepiej, przynajmniej na początek, na atom?
Atom jest konieczny, ale OZE też warto mieć.
lumberjack napisał(a): Co to R&D?
badania i rozwój
lumberjack napisał(a): A jak niby mam się nie czuć, skoro personalnie oberwę też finansowo?
lumberjack napisał(a): To chyba naturalne, że każdy będzie bronił swoich racji, swojego życia i swoich pieniędzy.
Można budować mury i przepędzać wszystkich co mówią, że szkoda na to czasu i środków, a można też czas i środki przeznaczane na mury przeznaczyć na coś, co przyniesie zwrot w późniejszym okresie. Tym bardziej, że te mury z każdym kolejnym rokiem będą droższe w utrzymaniu, a bywa że już są od alternatywy. Można nic nie zmieniać, a można zrobić ucieczkę do przodu.
lumberjack napisał(a): Hmm... no nie wiem czy tak powiesz jak w ramach postępu i bogactwa każdego Chińczyka i Hindusa będzie stać na auto spalinowe, a jeszcze nie na hybrydowe lub elektryczne
Akurat w Chinach najwięcej elektryków się sprzedaje. Jeśli wierzymy ich zapowiedziom i nie jest to tylko propaganda, to oni w miarę sprawnie mogą zrobić transformację.
lumberjack napisał(a): Lepiej dla kogo? Jak nam ekolobbyści przyfanzolą ropę i benzynę po 8 zł, to rzeczywiście wszystko będzie wyglądało "znacznie lepiej".
Jeśli nic nie będziesz robił to tak samo będzie droższa, bo w miarę odchodzenia od kopalin ich cena będzie rosnąć. Możemy nic nie robić i czekać, a możemy się dołączyć do innych i lekko przyspieszyć ten proces. Dlaczego lepiej się przyłączyć? Ponieważ teraz są na to środki przeznaczane czyli jest taniej i mamy szansę partycypować w rynku. Jeśli obudzimy się za 20 lat, to będzie po ptokach. "Nasz" udział w rynku może być mniejszy i będziemy startować z gorszej pozycji, jak w latach 90. A oprócz tego będzie trudniej znaleźć kasę na nowe technologie z powodu wyższych cen kopalin które będzie trzeba kupować.
Na szczęście biznes potrafi liczyć. Grunt żeby Konfaszyści i złodzieje z PiS nie położyli sprawy. Dobrze byłoby jakby do atomu wzięli kapitał z 2-3 krajów. Francji, Korei Płd., USA czy UK.
The Phillrond napisał(a):(...)W moim umyśle nadczłowiekiem jawi się ten, kogo nie gnębi strach przed nieuniknionym i kto dąży do harmonijnego rozwoju ze świadomością stanu rzeczy
“What warrior is it?”
“A lost soul who has finished his battles somewhere on this planet. A pitiful soul who could not find his way to the lofty realm where the Great Spirit awaits us all.”
.