Żarłak napisał(a): Można budować mury i przepędzać wszystkich co mówią, że szkoda na to czasu i środków, a można też czas i środki przeznaczane na mury przeznaczyć na coś, co przyniesie zwrot w późniejszym okresie. Tym bardziej, że te mury z każdym kolejnym rokiem będą droższe w utrzymaniu, a bywa że już są od alternatywy. Można nic nie zmieniać, a można zrobić ucieczkę do przodu.
Ta cała "droższość w utrzymaniu" wynika ze sztucznych regulacji, narzucania norm, akcyz, dodatkowych opłat.
Rozwijajta se te OZE, nie mam nic przeciwko, ale nie utrudniajta mi życia czyniąc go coraz droższym. Gdyby nie to państwo, jego podatki i opłaty, gdyby nie Zielony Ład, to może bym se w miarę szybko zarobił na ekosamochód lub wymianę pieca. A tak to cóż... ekonaziści rzucają tylko kłody pod nogi normalnym ludziom hamując/spowalniając rozwój, bogacenie się etc.
Żarłak napisał(a): Akurat w Chinach najwięcej elektryków się sprzedaje.
Przy tak licznym narodzie wszystko się sprzedaje w największych ilościach

Żarłak napisał(a): Jeśli wierzymy ich zapowiedziom i nie jest to tylko propaganda, to oni w miarę sprawnie mogą zrobić transformację.
Yhym, ja też wierzę w zapewnienia Komunistycznej Partii Chin. Historia uczy, że na komunistach, ich postulatach i deklaracjach zawsze można było polegać.
Żarłak napisał(a): Jeśli nic nie będziesz robił to tak samo będzie droższa, bo w miarę odchodzenia od kopalin ich cena będzie rosnąć.
Nie będzie tak samo droższa, bo nikt poza UE nie odchodzi od kopalin.
Żarłak napisał(a): Możemy nic nie robić i czekać, a możemy się dołączyć do innych i lekko przyspieszyć ten proces. Dlaczego lepiej się przyłączyć? Ponieważ teraz są na to środki przeznaczane czyli jest taniej i mamy szansę partycypować w rynku.
Przeca ja od zawsze byłem za atomem, jeszcze zanim to było modne i ekologiczne.
Żarłak napisał(a): Jeśli obudzimy się za 20 lat, to będzie po ptokach. "Nasz" udział w rynku może być mniejszy i będziemy startować z gorszej pozycji, jak w latach 90. A oprócz tego będzie trudniej znaleźć kasę na nowe technologie z powodu wyższych cen kopalin które będzie trzeba kupować.
Ja tam uważam, ze z powodu Nowego Zielonego Ładu cała UE może być w ciemnej dupie:
1) Ekologizm = drożyzna = niekonkurencyjne produkty = słaba gospodarka
2) Bycie na gazowej smyczy wujka Putina = bycie na gazowej smyczy wujka Putina
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać