zefciu:
Oczywiście, wiem, że słońce wtedy grzło trochę słabiej ale mimo wszystko nie doszło do katastrofy klimatycznej, a siła promieniowania względem pojemnosci cieplenej mosfery musiała być większa
niż dziś., gdyż temperatura ziemi była wyzsza.
Lumberjack:
Cytat:No jak? No nie da się! Wszystkie publikacje naukowe są zamknięte w sejfach i nie ma do nich dostępu. Wszyscy, którzy się znają na temacie obrazili się na Rodicę nie odzywają się od niej. Rodica żyje w informacyjnej pustyniWybacz, jestem skłonna wierzyć, że establishment dba o swói interes i o to, żeby manipulować nieświadomymi i naiwnym ludzi do swoich cełów, za pomocą propagandy, ideologii lub różnych form religii. Ludzie juz tacy są z natury, że potrzebują szamanów, ktorzy w prosty sposób powiedzą im co mają robić.
Cytat:Szczerze? Nie. zefciu założył, że najwyraźniej jakiś sensowny model mają, skoro go opublikowali i nikt im nie wytknął, że model jest bez sensu. Gdyby miał jednak wątpliwości, to by poszukał szczegółowych informacji – najpierw spróbował wygooglać publikacje, a jak by się nie udało – zapytał na mediach społecznościowychZefciu zalozył, ja przeczytałam, z czym intuicyjnie się zgadzam, że nie jest możliwe dokładne zmierzenie temperatury ziemi, nawet przy użyciu najnowszych technologii, zawsze będzie jakaś granica błędu.
Cytat:Rodica BŁAGAM!!! Zacznij myśleć, co piszesz. Najpierw twierdzisz, że OZE będzie można używać dopiero wtedy, jak będzie lepsze niż paliwa kopalne. A zapytana o konkretną metrykę podajesz… użycie. Zatem OZE będzie można używać dopiero, jak już się zacznie je używać. Skąd bierze się u Ciebie taka głęboka pogarda dla rozmówcy, że jesteś w stanie napisać coś tak kretyńskiego i w ogóle się nie zastanowić?Są używane bo są grubo dotowane.
Cytat:Chcesz powiedzieć, że zabierasz się do dyskusji o globalnym ociepleniu nie mając żadnego pojęcia o mechanizmie globalnego ocieplenia?Nie jest to jedyny czynnik i w dodatku decydujący.
Cytat:Źródła tej informacji?https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Dwutlene...erze_Ziemi
Oczywiście, wiem, że słońce wtedy grzło trochę słabiej ale mimo wszystko nie doszło do katastrofy klimatycznej, a siła promieniowania względem pojemnosci cieplenej mosfery musiała być większa
niż dziś., gdyż temperatura ziemi była wyzsza.
Lumberjack:
Cytat:Aczkolwiek z drugiej strony - jakąś taką mam intuicję, że ludzie wybraliby obecnie ropę i benzynę niezależnie od koncernów naftowych. Teraz w UE to lobbyści OZE tworzą politykę przymuszająca do OZE i dyskryminującą tradycyjne spalinowe auta. Jakoś nie widzę nigdzie wszechmocy lobbingu koncernów naftowychSamochody elektryczne są przeznaczone dla bardzo bogatych ludzi, które w dodatku będą dotowane z pieniędzy podatników.
Rozsadziło mi antenę.