Rodica napisał(a): Wybacz, jestem skłonna wierzyć, że establishment dba o swói interes i o to, żeby manipulować nieświadomymi i naiwnym ludzi do swoich cełów, za pomocą propagandy, ideologii lub różnych form religii.No i jaki to ma związek z dyskutowanym problemem?
Cytat:Ludzie juz tacy są z natury, że potrzebują szamanów, ktorzy w prosty sposób powiedzą im co mają robić.No to dowodzisz, że globalne ocieplenie nie jest szamaństwem, bo jest to problem, na który za cholerę nie da się znaleźć dobrego rozwiązania.
Cytat:Zefciu zalozył, ja przeczytałam, z czym intuicyjnie się zgadzam, że nie jest możliwe dokładne zmierzenie temperatury ziemi, nawet przy użyciu najnowszych technologii, zawsze będzie jakaś granica błędu.Oczywiście, że każdy pomiar jest obarczony błędem. Lekarstwem na to jest uwzględnienie tego błędu w modelu, a nie foliarski denializm i odrzucenie nauki w ogóle.
Cytat:Są używane bo są grubo dotowane.Do tego argumentu już się odniosłem przecież.
Cytat:Nie jest to jedyny czynnik i w dodatku decydujący.Nie jest to jedyny czynnik, ale jest to czynnik, który najmocniej się zmienia. Zatem teoria, że ten właśnie czynnik odpowiada za obserwowane zmiany jest jedyną sensowną. Żadne inne teorie (zwalanie na aktywność słoneczną, etc.) nie zdały egzaminu.
Cytat:Oczywiście, wiem, że słońce wtedy grzło trochę słabiej ale mimo wszystko nie doszło do katastrofy klimatycznejRodica! Czy Ty jesteś kambryjskim trylobitem? A może masz pamiętniki ludzi, którzy żyli w kambrze i pisali „nie jest tak źle”. Do katastrofy klimatycznej doszło potem – w ordowiku. Kiedy zrobiło się zimniej. A do największej znanej w historii – w permie, kiedy zrobiło się nagle gorąco.
Cytat:Samochody elektryczne są przeznaczone dla bardzo bogatych ludzi, które w dodatku będą dotowane z pieniędzy podatników.Ludzie będą dotowane… Samochód za 150k, to coś, na co może sobie pozwolić członek klasy średniej, który oszczędza lub weźmie kredyt. Nie masz pojęcia, jak bogaci są ludzie „bardzo bogaci”.