zefciu napisał(a): Są. Są wybierani przez społeczeństwo i odpowiadają na jego potrzeby.
PiSowcy np. zostali wybrani przez część głosujących spośród części uprawnionych do głosowania, którzy w ogóle poszli na wybory. 1/3 ludzi (10 mln) nie poszła.
zefciu napisał(a): Jest popierane przez 30% wyborców, w porywach do 40%
Ale przez 30% ogółu wyborców czy przez 30% z mniej więcej 50% aktywnych?
zefciu napisał(a): Ale o co? Czy ja rzucam pustymi hasełkami?
A ja? Czy dwulicowość polityków to puste hasełko czy po prostu znany wszystkim, prawdziwy banał?
zefciu napisał(a): Oczywiście zgadzam się (poza wyborem symbolu nierówności). Ty jednak wykluczasz rzeczywiste działania na rzecz klimatu na podstawie zachowania tych, którzy o ochronie klimatu działają. Tym bardziej nielogiczna jest Twoja postawa.
Intencje, kiedy politycy mówią o ochronie klimatu, mogą być nawet szczere, ale gdy przychodzi co do czego czyli do konfrontacji ekologii z ekonomią, ideałów z realiami, to wychodzi jednak, że nie da się iść skutecznie w OZE bez oparcia w czymś kopalnym.
Jeśli już w ogóle w eko to w atom, ale teraz mam już wątpliwości nawet co do tego. Chiny zapowiedziały 150 elektrowni atomowych w 15 lat więc śmiem przypuszczać, że nawet to nas nie uratuje bo nawet uranu zacznie dużo szybciej ubywać. Pewnie kilkadziesiąt lat i trza będzie znowu szukać jakiejś alternatywy. Może w międzyczasie OZE staną się wydajne? Jak nie, no to mamy klops.
No ale może przynajmniej wtedy Chiny będą spokojne politycznie, bo przy takim naszpikowaniu kraju elektrowniami w razie wojny nic z tego państwa nie zostanie.
zefciu napisał(a): Ty jednak wykluczasz rzeczywiste działania na rzecz klimatu na podstawie zachowania tych, którzy o ochronie klimatu działają. Tym bardziej nielogiczna jest Twoja postawa.
Eksport brudnego przemysłu do krajów mających w dupie ekologię jest realnym działaniem na rzecz klimatu? Super logiczne.
zefciu napisał(a): No właśnie. A Ty chcesz swoją moralność uzależnić od ich moralnego postępowania. Tym bardziej nielogiczna jest Twoja postawa.
No tu mnie załatwiłeś. Szczał w 10.
zefciu napisał(a): Bardziej elementarne i przyziemne problemy, niż pożary, powodzie, masowe migracje i głód?
A co kogo obchodzą pożary i powodzie jak problemem jest przeżycie od pierwszego do pierwszego? Co drugi Polak nie ma żadnych oszczędności i żyje z miesiąca na miesiąc. Dlaczego ludzie mają myśleć w perspektywie dekad skoro nie dają rady w perspektywie miesięcy? Jak ktoś jest bogaty i ma czas i do tego myśli, to wtedy zaczyna się myślenie przyszłościowe.
bert04 napisał(a): Takie konferencje to nie tylko okazje, żeby "sobie pogadać". To także rozmowy w kuluarach, poza protokołem, które są nieodzownym elementem takich konferencji.
Nie można se robić tajnych telekonferencji? W ogóle co ci wszyscy politycy zebrani wspólnie dla szczytnej idei ochrony planety robią? Co knują podłego, żeby aż rozmawiać w kuluarach poza protokołem?
bert04 napisał(a): Poza tym podbijam kontrargument zefcia:
Ty jednak wykluczasz rzeczywiste działania na rzecz klimatu na podstawie zachowania tych, którzy o ochronie klimatu działają. Tym bardziej nielogiczna jest Twoja postawa.
Przenosząc to na moje porównanie do tematów religijnych: jeżeli jakiś duchowny wyznania X kradnie, dziwkuje i oszukuje, jednocześnie z ambon swojej świątyni głosząc kazania przeciwko kradzieżom, dziwkowaniu i oszutwom, to świadczy to tylko i wyłącznie o tym duchownym tego wyznania. Nie oznacza to, że można kraść, dziwkować i oszukiwać.
Mata tu w pełni rację.
Rodica napisał(a): Kupileś sobie bez dotacji?
A ileż tej dotacji jest. Parę tysi. Fotowoltaika to obecnie koszt kilkadziesiąt tysięcy złotych. Ludzie se kredyty biorą na fotowoltaikę i liczą na to, że po x latach zacznie im się to zwracać.
Rodica napisał(a): Ja bym nie kupiła niczego, czego sprzedaż musiała by być wspierana pieniędzmi podtników.
Nawet przy ciężkiej chorobie? Ja tam w razie czego leki refundowane bym brał. 500 plus biorę. Lata temu dotację na firmę wziąłem. Ogólnie jak już jest tak, że coś państwo daje to trza korzystać i brać. Tylko głupi nie bierze. Zresztą co, ty nie jesteś podatnikiem? Sama w ramach podatków i opłat dałaś państwu pierdyliard więcej kasy niż byłabyś w stanie odebrać w ramach dotacji, bonów turystycznych, pincetplusów, kupna częściowo refundowanych leków etc. Także nie miej żadnych wyrzutów sumienia.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać