lumberjack napisał(a): PiSowcy np. zostali wybrani przez część głosujących spośród części uprawnionych do głosowania, którzy w ogóle poszli na wybory. 1/3 ludzi (10 mln) nie poszła.No i? Nie pójście na wybory jest też jakimś wyborem. Wyborem, którego nie rozumiem, ale jednak ludzie go podejmują.
Cytat:A ja? Czy dwulicowość polityków to puste hasełko czy po prostu znany wszystkim, prawdziwy banał?Oczywiście to drugie. Ale teksty, że politycy sa tacy, lub śmacy, więc mamy na złość babci odmrozić sobie uszy (na złość politykom ugotować sobie planetę) są głupie i nielogiczne.
Cytat:Intencje, kiedy politycy mówią o ochronie klimatu, mogą być nawet szczere, ale gdy przychodzi co do czego czyli do konfrontacji ekologii z ekonomią, ideałów z realiami, to wychodzi jednak, że nie da się iść skutecznie w OZE bez oparcia w czymś kopalnym.Ale przecież „coś kopalnego” się niedługo skończy? I co? Cofniemy się do paleolitu? Przejście na OZE jest koniecznością niezależnie od GO. GO zmusza nas tylko do przyspieszenia tego przejścia.
Cytat:Może w międzyczasie OZE staną się wydajne?A nie jest? Jaka jest Twoja definicja „wydajności”? Bo jeśli „ekonomiczniejsze niż paliwa kopalne”, no to wtedy jest to fakt oczywisty.
Cytat:Eksport brudnego przemysłu do krajów mających w dupie ekologię jest realnym działaniem na rzecz klimatu? Super logiczne.Powoli już nie ma „krajów mających w dupie ekologię”. Chiny też mają swoje cele emisyjne.
Cytat:Jak ktoś jest bogaty i ma czas i do tego myśli, to wtedy zaczyna się myślenie przyszłościowe.Nie trzeba być zaraz bogatym. Wystarczy być średniakiem.
Rodica napisał(a): Ja nie dostrzegam żadnego bezpośredniego związku między wynalezienie papieru a wynalezienie maszyny drukarskiej.Nikt takiego związku nie postulował. Mowa była o tym, że te dwa wynalazki razem przyczyniły się do intelektualnej rewolucji. Problem polega na tym, że w swoim przekonaniu o własnej zajebistości nawet nie próbujesz zrozumieć argumentów interlokutorów.
Cytat:Równie dobrze mogła by nigdy nie powstać,gdyby jakiemuś facetowi nie obrzydło sporządzanie rekopisów.No i co ma z tego wynikać?
Cytat:Proszę, taki precyzyjny zefciu a udziela takich enigmatycznych odpowiedzi. Mi się nasuwa taki enigmatyczny wniosek, że skoro są tańsze, a przedsiębiorców trzeba zmuszać do ich stosowania to znaczy, że generują jakieś problemy, które są kosztowne.Tymi „jakimiś problemami” jest przede wszystkim niejednolite dostarczanie energii. Potrzeba jest inwestycji w składowanie energii.
Cytat:Obiektywnie rzecz biorąc dbanie o zdrowie, leczenie się, nie jest lewackim wymysłemA czy ja o tym pisałem?
Cytat:a sprawa rzekomego ocieplenia, z czym się nawet już nie kryją niektóry jego zwolennicy ma przynieść korzyść niektórym ludziom w formie depopulacji. Utrzymują oni, że ludzi jest za dużo i trzeba ich liczbę zmniejszyć.Ale to przecież Ty jesteś zwolenniczką ocieplenia. A ja nigdy nic nie pisałem o żadnej depopulacji. Znowu wymyślasz chochoły, żeby nie musieć dyskutować z rzeczywistymi argumentami.
Cytat:Niby dlaczego?Niby dlatego, że gardząc ludźmi, którzy korzystają ze zbiorkomu, czy z państwowej służby zdrowia gardzisz w zasadzie całą populacją krajów Zachodu. Nie żebym jakoś rozpaczał z tego powodu. Być może lumbery tego świata zobaczą, jaka jest rzeczywista postawa ludzi głoszących Twoje poglądy i się opamiętają.