Rodica napisał(a): Człowiek który jest inteligentny ma moc tworzenia zasobów, gdyby nie ten fakt żyłbyś korzonki bo nawet pożywienie jest zasobem stworzonym przez człowieka.Wydawać by się mogło, że to jest właśnie argument za tym, żeby używać OZE. Ale w przypadku Rodicy, która wprost przyznaje, że sama nie rozume, co pisze…
Cytat:Natomiast myślenie tego typu, że trzeba zabierać innym żeby mieć samemu więcej jest trochę prymitywne.Ale kto takie myślenie tutaj uprawia, bo ja nie dostrzegam.
lumberjack napisał(a): Ale co mnie obchodzi postawa Rodicy.Oczywiście — nic Cię nie obchodzi. Ale z dwoma zastrzeżeniami. Po pierwsze — wszyscy w naszym rozumowaniu kierujemy się w pewnym stopniu irracjonalnymi czynnikami. I jeśli pogląd X wyraża osoba, która Tobą gardzi, to większe jest prawdopodobieństwo, że pogląd ten będziesz kwestionował, niż gdy wyraża go osoba, która Ci okazuje szacunek. Po drugie — mamy tutaj do czynienia z osobą, która mówi z obfitości serca. Negacjoniści GO często lubią się powoływać na dobro górników, czy konsumentów energii. A jeśli się okaże, że owo dobro mają oni głęboko w dupie, to lwia część ich gadaniny okazuje się nieszczera.
Cytat:No i to, że działalność rządu nie jest wyrazem woli społeczeństwa.A co to jest „wola społeczeństwa”? Społeczeństwo składa się z wielu ludzi, z których każdy ma swoją wolę. Wybory to jest jeden ze sposobów określania, co jest „wolą społeczeństwa”. Oczywiście możesz zaproponować inny.
Cytat:Ludzie głosowali na PiS dla 500+, a nie po to, żeby np. likwidować kompromis aborcyjny.To dlaczego nie odwrocili się od PiS-u, w sytuacji, gdy inne partie mają zamiar utrzymać 500+, a kompromis przywrócić, lub nawet dać aborcję na żądanie?
Cytat:No patrz. A prezes Tesli mówi, że właśnie samochody elektryczne to przyszłość. A prezes Toyoty, że w ogóle należy inwestować w hybrydy, bo są najbardziej zajebiste. Ciekawe dlaczego? Czyżby mieli w tym jakiś interes?Cytat:"Popychamy przemysł motoryzacyjny na granicę" – ostrzegł Carlos Tavares w wywiadzie udzielonym podczas konferencji Reuters Next. Dyrektor generalny koncernu Stellantis obawia się, że presja elektryfikacji wywierana na producentach aut odbije się na jakości samochodów i ograniczy miejsca pracy.

Cytat:OZE są póki co mało wydajne.No i do znudzenia — jaka jest metryka?
Cytat:A jest? Podstawy energetyczne każdego kraju opierają się na źródłach kopalnych, a nie OZE. Niemcy będą chyba pierwszym w historii królikiem doświadczalnym.Ale wszystkie zaawansowane kraje w jakimś stopniu inwestują w OZE.
Cytat:Jeśli jest pochmurny i bezwietrzny dzień, a ja dalej mam prund w domu, to znaczy, że jego źródło jest wydajneW przypadku OZE znaczy to raczej, że wydajne jest jego magazynowanie.