zefciu napisał(a): Ale to nie jest odpowiedź na moje zastrzeżenie. Systemy oparte o parytetet złota też mają swoje wady i też mają swoje zapaści. System waluty fiduncjarnej nie jest doskonały, ale mówienie, że sam w sobie doprowadza do kryzysów jest sprzeczne z historią.
zefciu napisał(a): Ale to nie jest odpowiedź na moje zastrzeżenie. Systemy oparte o parytetet złota też mają swoje wady i też mają swoje zapaści. System waluty fiduncjarnej nie jest doskonały, ale mówienie, że sam w sobie doprowadza do kryzysów jest sprzeczne z historią.
Ale ja tak nie mówię. Twierdzę, że obecne działania w ramach tego systemu doprowadzą do kryzysu. USA, UE i Japonia drukują wchuj hajsu. Ty byś za takie drukowanie poszedł do pierdla za psucie wartości hajsu. Zaś elity całego świata okradają ludzi z oszczędności bezkarnie.
zefciu napisał(a): Ale nie trzeba. Straty kopalni węgla to około 3 mld rocznie. Ostrołęka miała kosztować 5 mld. A na przykład dopłaty do prywatnej fotowoltaiki to rocznie około pół miliarda. Niestety, ale Twoja teoria o opłacalnym węglu i istniejących jedynie dzięki dotacjom OZE załamuje się wobec faktów.
A fakty są takie, że wszystko co państwowe jest chujowe, bo jest chujowo zarządzane. Każda jedna polska kopalnia węgla, która została sprywatyzowana przynosi zyski. I nie trzeba im żadnych dotacji państwowych.
zefciu napisał(a): Droga energia ntomiast motywuje ludzi do wymyślania urządzeń pobierających mniej energii. I do szukania nowych źródeł. Tak więc nie widzę, dlaczego ma nastąpić jakiś ogólny „spadek innowacyjności”.
To czemu nie ustalić cen benzyny na wysokości 20 zł/l? Przecież to będzie dobre i zbawienne; ludzie natychmiast wymyślą urządzenia pobierające mniej energii.
Co do szukania nowych tanich źródeł energii, to już to zaobserwowałem. Są nimi:
- zerwana stara boazeria
- zerwany parkiet z dodatkiem subitu
- stare futryny, okna i drzwi pomalowane farbą olejną
- stare meble z płyt wiórowych nasączonych toksycznym klejem
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać