Rodica napisał(a): Przejęzyczyłam się, nie opłaca się przechodzić na green energy. Producenci maja mala stopę zwrotu z produkcji, o jakieś 10% w porownaniu z tradycyjnymi źródłami energii.A jakieś źródła tych danych? Zresztą 10% to przecież nie jest wielka suma biorąc pod uwagę jak wysokie są dotacje i podatki.
Cytat:Nic nie pisałam o szczepionkach w tym wątku, ani o tym, że są narzędziem ludobójstwa.Zwracam uwagę na podobny mechanizm. Niezależnie jaki obowiązek by wprowadzić, który się komuś nie podoba, od razu mamy ad Hitlerum lub ad Stalinum.
Cytat:Natomiast śmierdzący przemysł woli wykorzystywać paliwa kopalne nawet płacąc podatki od emisji niż cudowna energię odnawialną, ktora jest tak beznadziejna ze nawet z dotacjami jest nieoplacalna.No przecież np. prywatna fotowoltaika jest opłacalna nawet bez dotacji. Jeśli tylko zmusi się dostawcę energii do odbioru prądu. Była o tym mowa. A Ty swoje powtarzasz.
Cytat:Znowu kłamiesz, pisałam wcześniej juz, ze ziemskie zasoby w energie są bardzo dużeZiemskie zasoby energii są bardzo duże. Ale nie zasoby paliw kopalnych.
Cytat:to wy twierdzicie ze się kończą, łącznie z atomem jest ich wielokrotnie więcej niż zostało wykorzystanych.To pokaż mi jakiekolwiek ugruntowane badaniami opracowanie, które szacuje te zasoby na więcej niż parę pokoleń?
Cytat:W głowie im się nie może pomieścić, że człowiek może wkrótce wymyślić coś lepszego niż drogie źródła odnawialneAha — OZE beee, bo nieopłacalne (mimo że jest opłacalne i tylko trochę mniej opłacale, niż paliwa kopalne). Ale fuzja dobra, chociaż nie ma jeszcze żadnej ekonomicznie sensownej konstrukcji reaktora fuzyjnego. Widać dobrze, że argumenty wymyślasz pod tezę, która wcale z tych argumentów nie wynika.