zefciu:
Z tego wykresu wynika, że prąd z OZE jest coraz droższy. Z każdym rokiem trzeba do niego doplacac coraz więcej.
Zużyliśmy bilion baryłek, jeszcze istnieją dwa. A podobno jest ich więcej. Zreszta na Wikipedii jest napisane, że są to informacje tajne, i pomimo tego, że złoża są bardzo eksploatowane ich wielkość się nie zmienia.
Nic takiego nie twierdzę, znowu wymyślasz.
dammy:
Cytat:Nie jestem. Jednak faktem jest, że OZE już są czasami opłacalne. A tendencja będzie tylko wzrostowa, bo technologie OZE są młode i będą rozwijane, a paliwa kopalne się kończą i będą coraz droższehttp://ncbj.edu.pl/w-2013-niemcy-doplaca...04-mld-eur
Z tego wykresu wynika, że prąd z OZE jest coraz droższy. Z każdym rokiem trzeba do niego doplacac coraz więcej.
Cytat:W jakim tempie rosną i jak to tempo ma się do zapotrzebowania na energię?Nie wiem w jakim tempie, po prostu rozwijają się nowe technologie wydobywcze i zloża głębiej położone lub niekonwencjonalne mają szansę w przyszłości być eksploatowane. Nie da się wszystkiego zaplanować.
Cytat:Ponawiam pytanie, które zacytowałaś, ale nie odpowiedziałaś na nie:
Zużyliśmy bilion baryłek, jeszcze istnieją dwa. A podobno jest ich więcej. Zreszta na Wikipedii jest napisane, że są to informacje tajne, i pomimo tego, że złoża są bardzo eksploatowane ich wielkość się nie zmienia.
Cytat:Gdzie ja piszę, że nic się nie zmieni? To właśni Ty twierdzisz, że nic się nie zmieni — tj. że dalej naszym źródłem energii będą albo związki organiczne spod ziemi, albo nic. Ja twierdzę, że zmieni się wiele
Nic takiego nie twierdzę, znowu wymyślasz.
dammy:
Cytat:Nasza ludzka cywilizacja ma jakieś 6 tys. lat. Głupszego argumentu nie jesteś w stanie wymyśleć? Oś obrotu przez najbliższe 300 lat nie zmieni się w sposób istotny, a na taki mniej więcej okres, albo nawet krótszy, planujemy długookresowe ekologiczne działania.Myślisz, że we wszechświecie wszystko działa z matematyczną precyzją zegarmistrza? Na pewno nie, może być jakieś zakłócenie w ruchu planet czy coś innego.
Cytat:Właśnie przymus wprowadzenia takich działań spowoduje brak dobrobytu i biedę. Bo za to ktoś będzie musiał zapłacić. I dlatego polityka klimatyczna jest ważna z ekonomicznego punktu widzenia.Zyjesz na planecie ziemia, wrogim środowisku, które obecnie jest wyjątkowo sprzyjające dla naszego gatunku. Ludzie budują masę rzeczy, żeby przetrwać i obronić się przed nią, to jest cześć polityki.
Cytat:Jak nie koreluje skoro korelujeNie ma takiej zasady, ze jak poziom CO2 wzrośnie o 50% to temperatura wzrośnie o 2 stopnie. Może wzrosnąć o pięć stopni albo w ogóle.
Cytat:To podaj źródło tych informacjihttp://www.antarcticglaciers.org/antarct...ice-sheet/
Cytat:Surface mass balance
The surface mass balance of the East Antarctic Ice Sheet is shown in this figure, from Van den Broeke et al., 2011. Surface mass balance is the sum of accumulation (snow, rain) and melting (by sublimation and run off). This can be calculated using measurements from satellites8. This figure is the average surface mass balance from 1989-2009. This figure shows that the Antarctic Peninsula, West Antarctic Ice Sheet and the coastal regions of the East Antarctic Ice Sheet are significantly wetter than the ice sheet interior. Peak values of 3000 kg per metre per year of accumulation are experienced in the western Antarctic Peninsula, but the interior of the East Antarctic Ice Sheet receives less than 50 kg per metre per year.
Although there has been rapid ice sheet thinning observed in West Antarctica and on the Antarctic Peninsula, so far, this has not been observed around East Antarctica 9. In fact, parts of the East Antarctic Ice Sheet are thickening, especially deep in the interior, which contrasts strongly with the observed rapid thinning of the West Antarctic Ice Sheet 10. Shepherd et al. indicate that the East Antarctic Ice Sheet gained 14 ± 43 gigatonnes between 1992 and 2011 11. This is because precipitation in the interior increases under a generally warmer global climate
Rozsadziło mi antenę.