zefciu napisał(a): Ale przecież nikt Ci nie broni nie kupować jenów ani dolarów. Możesz natychmiast, w dniu wypłaty przerabiać wszystko na złoto. Jednak ludzie tak nie robią. A czemu? No bo państwa starają się prowadzić taką politykę pieniężną, aby ich pieniądze były coś warte.
Państwo winduje w górę inflację, bo mu się to opłaca.
Cytat:Czy faktycznie? Inflacja stanowi formę ukrytego podatku. Ukrytego, ponieważ nie wprowadza go ustawą parlament. Podatku, ponieważ beneficjentem inflacji jest sektor finansów publicznych, czyli państwo.https://www.money.pl/gospodarka/nietrafi...5616a.html
W ubiegłym roku średnie miesięczne wydatki na jedną osobę w gospodarstwie domowym wyniosły 1210 zł - wynika z danych GUS. Przy pięcioprocentowej inflacji przeciętny Polak, chcąc zachować swój standard życia, wyda o ok. 60 zł miesięcznie więcej. Jeśli taka inflacja utrzymałaby się przez 12 miesięcy, oznacza to wzrost wydatków o ok. 720 zł rocznie.
[...]"Podwyższona inflacja powoduje wzrost bazy podatkowej – kiedy rosną ceny i dochody, rosną też wpływy z podatków VAT i dochodowych" - czytamy w analizie FOR.
"Inflacja obniża realną wartość państwowego zadłużenia – oznacza to, że państwo po latach realnie oddaje mniej, niż pożyczyło" - czytamy dalej.
Zatem bank centralny, tolerując wysoką inflację i utrzymując niskie stopy procentowe, sprawia, że dodatkowe korzyści kosztem społeczeństwa odnosi rząd.
zefciu napisał(a): Noooo. Nie. Np. w takiej Somalii wszystko jest prywatne, łącznie z armiami. A jakoś nie jest tam mniej chujowo niż u nas.
W Somalii jest kilka organizacji mafijno-państwowych, które walczą ze sobą o władzę + susze + głód + plaga szarańczy. To zaskakujące, że osoba inteligentna rzuca taki argument

zefciu napisał(a): Więc raczej nie wszystko.
Co np.?
Służba zdrowia?
ZUS?
Prawo?
Szkolnictwo?
Lasy Państwowe?
Co w Polsce działa nie chujowo?
zefciu napisał(a): W sensie NaszaKlasa poszła do pierdla za emisję eurogąbek?
Eurogąbki są z dupy wziętą dodrukowaną złotówką? Eurogąbki kupowałeś se za złotówki, a za nie płatne usługi na nk. To na to samo wychodzi jak z płaceniem złotówkami za usługi. Masz jedno dodatkowe pośrednie ogniwo. Czy płacenie złotówkami (lub gąbkami mającymi odzwierciedlenie w złotówkach) za usługi jest samodzielnym dodrukiem pieniędzy? To jak biorę od kogoś kasę za malowanie albo jak wykupuję usługe netflixa, to biorę udział w sztucznym dodruku pieniędzy?
Naprawdę, spróbuj se wydrukować polskie złotówki to cię wsadzą do pierdla za poważne przestępstwo. W tym samym czasie sami drukują je na potęgę okradając Polaków z oszczędności i wszystko jest super git zajebioszka.
zefciu napisał(a): Przynosi zyski albo została zlikwidowana. Mylisz skutki i przyczyny.
Nie kumam. Te co przynoszą zyski, to je przynoszą, a te co nie, są likwidowane. No i tak powinno być. Co w tym złego? Złe są państwowe, bo są dotowane i przynoszą straty, a nie są likwidowane.
zefciu napisał(a): Prywatne wydobycie nie jest dotowane?
Nie wiem. Jest?
Zdrowy rozsądek mówi mi, że to co prywatne musi być pracowite i liczące na siebie, a to co państwowe, jest dotowane, może marnotrawić nie swoje pieniądze bez żadnych konsekwencji.
zefciu napisał(a): Nie wiem. Nie ja podjąłem tę decyzję. Zmiany mające na celu urealnienie uzależnienia opodatkowania od emisji oceniam jednak dobrze.
A ja źle, bo biednieję. Jakbym srał pieniędzmi, to bym miał to w dupie, ale trza się nieźle naharować aby mieć te parę tysi i szkoda, że zaraz gówno co będę mógł se za nie kupić.
zefciu napisał(a): No i? Te źródła się szybko skończą. I co potem?
No i dziwne, że nie martwi cię, że w obliczu drogich cen za paliwa kopalne ludzie uciekną w rozwiązania jeszcze gorsze.
dammy napisał(a): To teraz oświeć mnie. Bolszewicy by ludzie żyli zgodnie z ich ideologią :
rozstrzeliwali, tworzyli gułagi by pracą niewolniczą "reedukować", przyczynili się do hołodomoru, prowadzili ostrą państwową cenzurę. To teraz podaj przykłady takich postulatów wśród środowisk ekologicznych. Skoro twierdzisz, że ekolodzy mają z bolszewikami sporo wspólnego. Bo Twoje przykłady o żadnym bolszewiźmie nie świadczą. Nie każdy ekolog jest socjalistą, a dodatkowe podatki, akcyzy itd. znamy od niepamiętnych czasów. Np. Oliviera Cromwella.
Przecież to hiperbola. Wiadomo, że ekonaziści nie rozstrzelają mnie za jazdę dieslem.
Ale bolszewicy zamykali kościoły, zamieniali je na biblioteki etc., a ekobolszewicy państwowo doprowadzają, zmuszają koncerny samochodowe do zaprzestania produkcji aut spalinowych. Chcą pozbawić nas, zwykłych ludzi wolności, możliwości wyboru czym chcemy jeździć. Kiedyś był zakaz kościoła, zara będzie zakaz aut spalinowych. Te wyśrubowane normy emisji spalin już są w zasadzie takim zakazem.
dammy napisał(a): Biedę chce Ci sprezentować PiS, a pośrednio wcześniejsze polskie rządy. Ile lat "budujemy" elektrownię atomową? Jak wyglądała modernizacja sieci elektrycznej i przestarzałych bloków energetycznych? Za PiS zbudowano elektrownię w Ostrołęce po czym musiano ją zburzyć. Debilne inwestycje w centralny port lotniczy w Radomiu, w przekop Mierzei Wiślanej i inne kretynizmy powodują, że brakuje pieniędzy na modernizację sektora energetycznego, a to generuje wzrost kosztów prądu. Roczne dopłaty do OZE to mniej niż kosztowała budowa Stadionu Narodowego, a daje to prąd. Co mają ekolodzy z tym wspólnego? Znalazłeś sobie kozła ofiarnego za skretynienie polskich polityków?
A temu nie przeczę. Ale PiS+poprzednie rządy+obecni ekonaziści w UE = bieda. Oni wszyscy działają na rzecz naszej biedy.
dammy napisał(a): Co nie przeszkadza, że jest to ekonomiczna głupota.
Tak.
dammy napisał(a): Przecież elektrownie na ropę odpowiadają za niewielką część produkowanej energii elektrycznej. Przejście na droższe źródła energii jak OZE, atom czy hydroelektrownie idzie głównie kosztem węglowych. Więc co ma jedno z drugim? Nawet przy niskich cenach za benzynę czy ropę prąd będzie drożeć dopóki nie zostanie rozbudowany i zmodernizowany cały kompleks energetyczny.
Tak. Ale w tamtym tekście chodziło mi o kwestię samochodów.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać