Rodica napisał(a): Do 1000 ppm jeszcze bardzo daleko, a temperatura wzrasta logarytmicznie, to znaczy, że te same ilości CO2 wpuszczone w atmosfere, będą powodować coraz niższe przyrosty temperatury.
Niekoniecznie od razu. Przyrost antropogenicznego CO2 zwiększa ilość CO2 pochodzenia naturalnego poprzez rozpad metanu ( jest go więcej) i częstsze pożary. Jest więcej pary wodnej (intensywniejsze parowanie i większe nasycenie p. wodną cieplejszego powietrza) i metanu (z topniejącej wiecznej zmarzliny i od zwierząt domowych) w atmosferze. Dlatego mamy tak szybki globalny wzrost temperatury. I lepiej nie czekać aż osiągniemy 1000 ppm. Przeskoczenie z 280 do 400 czyli wzrost o 120 ppm nastąpił w ciągu 200 lat. Oczywiście wzrost temperatury generuje wzrost straty ciepła przez atmosferę. Więc temp. od pewnego momentu będzie stabilniejsza. Tyle, że osiągnięcie takich temperatur w tak krótkim czasie to katastrofa.
Rodica napisał(a): Ale są lepsze i tańsze alternatywy, a reaktory IV generacji, potrzebują uranu w minimalnych ilościach.
Wyobraź sobie, że budżet państwa polskiego to jakieś 450 mld zł, z tego jakieś 8 mld idzie na energetykę, gdybyśmy poszli drogą Niemiec to Polska musialaby dopłacać 100 mld złotych, z podatków, bo UE wcale nie zamierza dotować naszej energetyki.
Ale po co mam sobie wyobrażać? Co Niemcy robią to ich sprawa. Mieszkamy w Polsce. W tym roku na programy mój prąd i agroenergia rząd wydał nieco ponad 700 mln. zł. Dofinansowanie z UE dla polskiego OZE jest wciąż dostępne więc nie wiem skąd masz takie wiadomości. Są to duże pieniądze, a jak dają to należy brać.
https://enerad.pl/aktualnosci/fotowoltai...h-dotacji/
https://wysokienapiecie.pl/38726-moj-pra...e-mniejsze
Do tego dochodzi ulga termodynamiczna czyli odpis od podatku inwestycji związanych z OZE. Gdyby nasze państwo działało bardziej racjonalnie to by pieniędzy starczyło i na OZE i atom czy modernizację sieci elektrycznej i inne inwestycje w sektor energetyczny. Ale różne debilne inwestycje i konflikt z UE, a przez to utrudnienia w dostępie do różnych funduszy to bardzo komplikują.