zefciu:
Nie znam odpowiedzi jeszcze, nie jestem Balcerowiczem.
Cytat:To, że nie produkują nowych dóbr.Jak to nie? Akumulacja kapitału nie zwiększa poziomu produktywności? Uwazasz, że wzrost gospodarczy zależy wyłącznie od bieżącej konsumpcji dobr finalnych? Nie tylko, produkcja dóbr kapitałowych jest równie ważna.
Cytat:Wkurwiający zwyczaj masz. Jeśli znasz przykłady takich państw, które zachowują dobry przyrost PKB, ale pozwalają na deflację swojej waluty, to je wskaż. A jak nie znaczy, to zarzuć ten argument.A ktoś przetestował działanie takiej gospodarki w praktyce? Deflacja tez ma swoje pozytywne strony, ceny spadają, można nabyć tanio luksusowe dobra, można zweryfikować sensowność zaciągniętych kredytów, które ludzie bezsensownie zaciagają kiedy kredyty są tanie.
Cytat:Pytałem, jak taka presja ma działać. Nie znasz odpowiedzi, to nie cytuj pytania. I dlaczego miałoby przeszkadzać?
Cytat:
Nie znam odpowiedzi jeszcze, nie jestem Balcerowiczem.
Cytat:Coś jakiego? Twierdziłaś, że państwa chcą doprowadzić do sytuacji, gdy operacje finansowe będą bezgotówkowe. Taka sytuacja już jest teraz.Nie, twierdziłam, że banki będą mieć pelna kontrolę nad oszczędnościami ludzi, a pieniadz będzie wirtualna cyferką, którego podażą będzie jeszcze prościej manipulować. Obecnie, gdyby wszyscy oszczedzajacy zapragnęli naraz wyciągnąć z banku pieniądze, to bank najprawdopodobniej by upadł, bo ich tam fizycznie nie ma.
Rozsadziło mi antenę.