DziadBorowy:
Cytat:A mięso czerwone spożywane w nadmiarze jest rakotwórcze i nie jest to zależne od tego czy krowa pasła się na łącze czy też nie bo to samo mięso jest czynnikiem kancerogennym a nie jakieś "dodatki" do niego.Co jest takiego szkodliwego w mięsie czerwonym, czego nie ma w białym? Zelazo hemowe? Żelazo hemowe to skladnik krwi, mieśni, organów także u ludzi. Przetworzone owszem, może być rakotwórcze, każdy rodzaj.
Cytat:To jakiś cytat z książki o dietetyce z końca XIX wieku? Bo od dobrych kilkudziesięciu lat nie ma żadnych wątpliwości, że powinno się ograniczać tłuszcze zwierzęce na rzecz nierafinowanych i nieutwardzanych tłuszczy roślinnych. Wyjątkiem jest tu mięso ryb.Ja nie promuje obżarstwa, cholesterol jest niezbędny dla zdrowia, a jego niski poziom powoduje raka.
Rozsadziło mi antenę.

