Sofeicz napisał(a): Nie podejrzewałem cię o tak wyrafinowane poczucie humoru.Ależ ja piszę całkiem poważnie. Twoje gdybanie „gdyby Polacy żyli w Szwajcarii” sugeruje, że istnieje jakiś inny, niż historyczny i geopolityczny czynnik (genetyczny, czy diabli wiedzą), że Polacy mają taką mentalność, a Szwajcarzy inną. Tymczasem ja takiego czynnika nie widzę. Oba narody zostały uformowane przez historię.
Cytat:Pamiętam ze starych czasów jakiś badziewny japoński film katastroficzny, gdzie jakaś Godzilla czy inne trzęsienie ziemi wypędza Japończyków z ich ziem i jadą wozami drabiniastymi osiedlić się na Syberii (???).Być może. Ale przecież nie dlatego, że Rosjanie są jakimś gorszym sortem ludzi, niż Japończycy. To jest ten sam błąd, co wiara, że Europejczycy są jakoś genetycznie lepsi, bo wykształcili cywilizację na wyższym poziomie technicznym, niż mieszkańcy innych kontynentów.
Kolega wtedy stwierdził, że zapewne Syberia po dwudziestu latach stała by się potęgą gospodarczą, liderem nowych technologii i ostoją prawa i porządku