Rodica napisał(a): Dla rządu bardziej opłacalna jest produkcja soi jako substytutu mięsa, niż produkcja taniego mięsa i dotowanie go. Dlatego paszę dla krów poleca się ludziom jako zdrową alternatywę. Ludzi nie trzeba przekonywać do jedzenia mięsa, natomiast żeby zmusić ich do jedzenia mało wartościowej soi potrzeba sfabrykować masę badań pseudonaukowych, które potwierdzą korzystny i zdrowotny wplyw na organizm. Soja była jedzeniem ubogiej ludności, która mogła o mięsie tylko pomarzyć.
Prawdziwa cena mięsa odzwierciedla poziom zdewaluowania waluty a to trzeba przed ludźmi ukryć.
Wybacz ale jestem absolutnie niekompetentny w zakresie rozmaitych teorii spiskowych wiec nie mam zamiaru o nich dyskutować. Faktem jest natomiast, że mięso jest obecnie tak tanie jak prawdopodobnie nigdy wcześniej w historii nie było.
Cytat:Ludzi nie trzeba przekonywać do jedzenia mięsa
Ludzi nie trzeba też zmuszać do jedzenia czipsów, frytek i innego śmieciowego żarcia. To nie jest żaden argument. Zresztą to nie jest też prawda bo do jedzenia mięsa jesteśmy przyzwyczajani (zmuszani) we wczesnym dzieciństwie. Większość małych dzieci ma awersję do jedzenia mięsa i trzeba je dopiero "złamać" aby je chętnie jadły.
Cytat:Mięso biale, przetworzone, tez musi być rakotwórcze w takim razie
Przetworzone - jest. W mniejszym stopniu niż czerwone ale jest. Nie ma natomiast najprawdopodobniej różnicy we wpływie na cholesterol i choroby serca. Tutaj zarówno białe i czerwone mięso wydają się być równie niezdrowe.
Cytat:. Inne czynniki, to obróbka termiczna w olejach roślinnych.
To nie jest inny czynnik tylko informacja z dupy wzięta. Po prostu chodzi o wpływ obróbki cieplnej na żelazo hemowe. Najgorsze jest grillowanie - gdzie nie ma żadnego oleju. A białe mięso jest zdrowsze bo zawiera znacznie mniej hemu niż czerwone.
Cytat:Dyskredytuje się tłuszcze zwierzęce, które są najbardziej stabilne w wysokiej temperaturze a promuje się rzekomo zdrowe tłuszcze roślinne, które zawierają bardzo dużo kwasów lmega 6, podlegających utlenianiu podczas obróbki cieplnej. Regularnie i systematyczne spożywanie utlenionych kwasów kmega 6 i kmega 3, stanowi zagrożenie dla zdrowia, powoduje nowotwory.
Kwasy omega 3 posiadają działanie antynowotworowe. Kwasy omega 6 mogą zwiększać ryzyko niektórych nowotworów - jak np rak piersi. Ale to samo dotyczy w jeszcze większym stopniu tłuszczów zwierzęcych. Z drugiej strony kwasy omega 6 przyczyniają się do zmniejszenia ryzyka chorób krążenia. Które jest zwiększane poprzez pełne szkodliwych tłuszczów nasyconych tłuszcze zwierzęce. Tak więc w ogólnym bilansie tłuszcze roślinne są zdrowsze. Oczywiście jeżeli będzie to olej rzepakowy czy też lniany, tudzież oliwa z oliwek a nie olej palmowy lub utwardzane margaryny. Tłuszcz roślinny tłuszczowi nierówny.
A tak w ogóle powinno się ograniczać tłuszcze bo mimowolnie zjadamy ich zbyt dużo wraz z przetworzoną żywnością - ale jako, że nie da się ich zupełnie ograniczyć te roślinne będą lepszym wyborem.
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"

