zefciu:
Są oczywiście tacy co kiszą dla samego kiszenia ale oni będą musieli się pogodzić z tym, że wartość ich oszczędności spadnia do zera. Podobnie jak wartość dolara, od kiedy oderwano go od zlora stracił na wartości 95%.
Cytat:No i co z tego? Jak to ma się do inflacji? Naprawdę uważasz, że ludzie „inwestują w zdrowie” z takim samym zamysłem, jak inwestują w nieruchomości?Mexhanizm jest bardzo podobny, po prostu żeby inwestować w zdrowie trzeba mieć jeszcze niższą preferencję czasową. Ludzie, którzy myślą bardzo długoterminowo nie będą jeść śmieci.
Cytat:Ale rządom nie zależy na tym, by inwestorzy byli bezpieczni, tylko by dużo produkowali.Wiesz nie wiem, na czym zależy rządom, nie pracuje w rządzie, ale nie sądzę żeby im zależało na czymś więcej niż wykradaniu ludziom dużej ilości pieniędzy. Po pierwsze zadłużają ludzi, poziom oszczędności gospodarstw maleje, dlug publiczny państw zachodnich bywa juz większy lub równy niż PKB, z pokolenia na pokolenie ludzie będą coraz biedniejsi, przyszle pokolenie będzie musiało spłacać ogromne długi. Po drugie zmniejszają produktywność ludzi, wmawiając im ze oszczedzanie jest złe i powoduje wielkie kryzysy a życie na kredyt jest dobre i powoduje dobrobyt.
Cytat:
Cytat:Z punktu widzenia inwestora. Ale nieruchomość komuś służy, a pieniądz w skarpecie — nie. I dlatego właśnie rządy starają się utrzymać niską inflację.Ludzie nie trzymają pieniędzy w skarpecie dla samego trzymania w skarpecie, tylko żeby je skumulować i wydać na coś co da im jeszcze wieksza stopę zwrotu.
Są oczywiście tacy co kiszą dla samego kiszenia ale oni będą musieli się pogodzić z tym, że wartość ich oszczędności spadnia do zera. Podobnie jak wartość dolara, od kiedy oderwano go od zlora stracił na wartości 95%.
Cytat:Nie rozumiem. Czy w tym spamerskim linku było jakieś usprawiedliwienie używania zwrotów bez znaczenia? Proszę swoimi słowamiDo wybielania mąki i cukru stosuje się chemiczne środki.
Rozsadziło mi antenę.