Mustafa Mond napisał(a): Zachód stoi twardo i razem.
Dodajmy, że stoi twardo i razem dopiero po otwartym przekroczeniu formuły mińskiej. Do tego momentu stał "miękko i razem".
Cytat:Sankcje są mocne, a będą jeszcze mocniejsze. NS2 umarł
Bez przesady, NS2 poszedł do zamrażarki. W każdej chwili może być z niej wyjęty. Ale szanse na to są mniejsze z każdym stopniem eskalacji. Jeżeli Putin przekroczy linię demarkacyjną wyznaczoną w Mińsku to nawet Schroeder nie będzie mógł więcej wspierać tego projektu.
Cytat:(i bardzo dobrze, bo jakby NS2 istniał jeszcze trochę, to zaraz USA powinno rozwalić tę rurę pociskami, albo skłonić Greenpeace do rozwałki),
Podejrzewam, że tego bał się Schulz i dlatego uciekł do przodu.
Cytat:Mam wrażenie, że władze Rosji mają o Zachodzie zdanie, że Zachód jest niby strachliwy i uległy, w przeciwieństwie do bezwzględnej Rosji.
Rosja zapomina często, że Zachód to takie Shire. To kraina hobbitów, które najchętniej by paliły fajkę i piły piwo. Ale jeżeli wkurwić hobbita, to hobbit z tego wkurwienia pójdzie na wojnę ze smokiem i Sauronem.
(może to trochę poetyckie było, ale musiałem)
Cytat:Niezwykle ostry pomysł ma Kwaśniewski. On chce przyjąć Ukrainę do NATO już teraz. Ale jak dla mnie to teraz zbyt ryzykowne, bo żarzyłoby się wtedy ryzyko otwatej wojny między NATO a Rosją.
Przyjęcie Ukrainy nie idzie, ale można przyjąć Finlandię i Szwecję, które się tym tematem interesują. Byłby to fajny polityczny sygnał w kierunku przeciwskuteczności polityki Putina.
Cytat:W najbliższych godzinach oczekuję odcięcia od SWIFT-u i większych sankcji na oligarchów i rosyjskie spółki (zwłaszcza państwowe).
acyjnych.
No właśnie trochę wątpię, czy te wszystkie mega-sankcje na serio są taki mega. Może mi ktoś prosto wyjaśnić, dlaczego 8 lat różnych sankcji nie zmusiły Putina do ustępstw, a teraz nagle cudownie się tak stanie?
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!