zefciu:
Bogaci ludzie ku swojej chwale budowali całą infrastrukturę, budynki, ulice, które nosiły nazwy ich nazwisk. Każdy placił, ile chciał, na to co chce.
Cytat:Umierać mało kto chce. Ale postawa ludzi wobec rzeczywistego faszystowskiego zagrożenia (a nie tylko czegoś, co sobie Rodica nazwała „nazizmem”), jaką widzieliśmy w czasie II wojny światowej, czy widzimy przy agresji Rosji na Ukrainę pokazuje, że ludzie czasami chcą walczyć. Dlaczego?Bo nie mają wyboru.
Cytat:Czyli państwo jest, Twoim zdaniem, wartością samą w sobie?Państwo powinno pełnić funkcję stwarzania korzystnych warunków, do działania wolnego rynku i ochrony mienia. Cała reszta jego funkcji jest zbędna. Ludzie sami sobie potrafią zorganizować to czego potrzebują, szkoły i edukację, która będzie adekwatna do potrzeb, pomoc społeczną, odpowiedni system finansowy.
Cytat:Ale przecież funkcja obronna państwa to też uszczęśliwianie jednych kosztem krzywdy drugich.Zamożni ludzie potrafią zadbać o swoje bezpieczeństwo, chyba wszyscy rozumieją taką potrzebę.
Cytat:A gdzie jest ten kapitalizm? Bo najbardziej do idei „wszyscy żyją przyzwoicie” jest w państwach skandynawskich. A te są oskarżane o socjalizm (choć ich ustrój ma niewiele wspólnego z ustrojem demoludów).Ja bym na przyklad nie chciała tam, żyć nie odpowiada mi poprawność polityczna i wysokie podatki.
Cytat:Podatków dobrowolnie nie da się płacić z definicji podatku.Dobrowolne podatki funcjonowały bodajże w starożytnej Grecji, całkiem dobrze.
Bogaci ludzie ku swojej chwale budowali całą infrastrukturę, budynki, ulice, które nosiły nazwy ich nazwisk. Każdy placił, ile chciał, na to co chce.
Rozsadziło mi antenę.