lumberjack napisał(a):Kontestator napisał(a): Czy to czasami kapitalizm nie jest odpowiedzialny za to, że jest na świecie po prostu mniej bezpiecznie?
Czy Zachód to kapitalizm? To mieszanka socjalistyczno-kapitalistyczna.
To najbardziej kapitalistyczny zakątek świata. Chyba, że utożsamiasz kapitalizm tylko z niskimi podatkami bo wtedy możesz dojść do takich absurdów do jakich dochodzi czasami Korwin, że PRL był bardziej kapitalistyczny niż dzisiejsza Polska. Albo, że Rosja jest bardziej kapitalistyczna niż Szwecja.
lumberjack napisał(a): Przeniesienie fabryk do Chin nie jest efektem kapitalizmu tylko kapitalizmu zdeterminowanego ekologią i jej socjalistycznym wymuszaniem.
Gdyby w UE socjaliści-ekolodzy nie wprowadzili kosztownych dla fabryk norm dotyczących emisji spalin, zanieczyszczeń etc. to by się tych fabryk nie przenosiło, a my mielibyśmy dużo roboty i wszystko tanio kosztem zatrutego powietrza, zatrutych rzek, jezior etc.
Bardziej niż UE miałem tutaj na myśli USA bo to one przede wszystkim stworzyły dzisiejsze Chiny. I myślę, że "regulacje ekologiczne" miały tu zdecydowanie mniejsze znaczenie niż po prostu duża, tania siła robocza.
I żeby nie było, na ten moment przeszedłem wszelakie poglądy od libertarianizmu do bycia socjaldemokratą. Dzisiaj raczej jestem czymś w rodzaju bezideowego centrum, ekonomicznym nihilistą. To jest bardziej luźna myśl, że często coś co wydaje się dobre i słuszne może prowadzić do złych rezultatów. W tym wypadku wolny handel, który jest czymś dobrym może pomóc wyhodować potwora który później może próbować Cię zniszczyć
"Nie można powiedzieć, która masa ludowa ma więcej źródeł piękna. Są wieki całe, że jakiś naród przoduje drugim, są znów wieki, że idzie za drugim. Kto tępi narody, ten jakby zrywał struny z harfy świata. Cóż komu przyjdzie, że będzie miał harfę o jednej tylko strunie? Nie tępić, lecz rozwijać należy narodowości. A rozwijać je może wolność narodów, niepodległość i poszanowanie ich odrębności…"
― Ignacy Daszyński
― Ignacy Daszyński