Rodica napisał(a): Wiem, zefciu, że uważasz się za bardziej cywilizowanego człowieka od sołdata, ale spójrz na jego żonę. Który polski polityk, może pochwalić się publicznie, że jego zona jest taka szczęśliwa?Po pierwsze — nie wiem, co mają do rzeczy polscy politycy. Po drugie oczywistym jest, że system, w którym źródłem szczęścia jest zrabowana pralka nie jest systemem, który może być uniwersalnie wdrożony na świecie. Zawsze bowiem komuś tę pralkę trzeba ukraść.
Cytat:Być może, ale istnieją silne uwarunkowania historyczne,których pokonanie wymagałoby rewolucji.No to będzie rewolucja. Gdzie problem?
Cytat:Polacy na przyklad nigdy nie mieli ani cara ani cesarza, tylko rozwydrzona, arogancką sarmatię i efekt jest taki, że Polacy politycy są konfliktowi, niezdyscyplinowani i przypominają stado narowistych kuców, od prawa do lewa.No właśnie nie wiem. Bo stereotyp Polaka jest jaki jest. Ale z drugiej strony Polacy nie mają np. takiej tendencji do podpalania samochodów jak Francuzi, czy do bicia się po mordach w parlamencie, jak niektóre narody Dalekiego Wschodu. Transformacja w naszym kraju przebiegła stosunkowo spokojnie (jeśli porównamy w niektórymi innymi demoludami). Zatem owa konfliktowość może być przesadzona.
Cytat:Nie wiem, w co wierzą Rosjanie, każdy z osobna.Przynajmniej część musi wierzyć w to, co jest oficjalną propagandą. Inaczej ta propaganda nie miałaby sensu.
Cytat:Tak się składa, że jest to podatek najbardziej niesprawiedliwy, uderzający w najbiedniejszych. Wysokie ceny, których wzrost nie podąża za inflacją, zwiększa procent wydatków względem zarobków najuboższych na wszystkie dobra konsumpcyjne i kapitałowe. Dla zamożnego człowieka wzrost cen żywności o 100% nie stanowi żadnego problemu, a ponieważ zamożni ludzie, są też właścicielami kapitału, który zyskuje na wartości w okresie inflacji, powiększą się przepaść miedzy biednymi a zmożnymi.Czyli dowodzisz, że progresja podatkowa jest potrzebna. No ciekawe.
Cytat:W taki, że drożeje wszystko nawet koszty utrzymania. I on musi zrezygnować z czegoś, żeby spłacić kredyt, na przykład z założenia rodziny.No ale to nie jest coś, co dotyczy tylko kredytobiorców.
Cytat:Redystrybycja niszczy bogactwo, na redystrybujcji zyskuje zyskuje tylko państwo. Komuniści już to nie raz udowodnili.A gdzie niby komuniści przeprowadzali redystrybucję tak, że naród na tym zbiedniał? Nacjonalizacja to nie redystrybucja.