To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Co jest grzechem, życie w komunizmie czy kopanie komunistów?
zefciu:
Cytat:Po pierwsze — nie wiem, co mają do rzeczy polscy politycy. Po drugie oczywistym jest, że system, w którym źródłem szczęścia jest zrabowana pralka nie jest systemem, który może być uniwersalnie wdrożony na świecie. Zawsze bowiem komuś tę pralkę trzeba ukraść.
Pod pewnymi względami przemoc psychiczna, typu zastraszanie, dokuczanie jest bardziej zdradziecka i szkodliwa. Nie można jej za bardzo udowodnić, a sama ofiara ją bagatelizuje, jednak zmienia to jej psychikę, podważa samoocenę i powoduje depresję, której przyczyny nie jest świadoma.
I nie jestem pewna czy agresja Rosji na Ukrainę ma coś wspólnego z systemem. Bo gdyby Polska była czwarta potegą militarna na świecie a Lwów byłbyby terenem nie chronionym przez ukraiński rząd to ciekawe czy nie odważyłaby się po niego sięgnąć.

Cytat:No właśnie nie wiem. Bo stereotyp Polaka jest jaki jest. Ale z drugiej strony Polacy nie mają np. takiej tendencji do podpalania samochodów jak Francuzi,
Rodowici Francuzi są bardzo kulturalni i nie podpalają samochodów.

Cytat:Transformacja w naszym kraju przebiegła stosunkowo spokojnie (jeśli porównamy w niektórymi innymi demoludami). Zatem owa konfliktowość może być przesadzona
Może transformacja przebiegłaby szybciej, gdyby się jednak bili po mordach a nie udawali kulturalnych.

Cytat:Czyli dowodzisz, że progresja podatkowa jest potrzebna. No ciekawe.
Czyli nie masz odpowiedzi.

Cytat:No ale to nie jest coś, co dotyczy tylko kredytobiorców.
Biedniejsi ponoszą proporcjonalnie większe obciążenia związane z inflacją.

Cytat:A gdzie niby komuniści przeprowadzali redystrybucję tak, że naród na tym zbiedniał? Nacjonalizacja to nie redystrybucja.
Nie, nacjonalizują tylko twoje dochody wypracowane na chleb. Oddzielają pieniądze od jego właściciela i rozdają jak im pasuje, tylko potem rachunek ekonomiczny się nie zgadza. Ogolny dobrobyt jest, ale jedna grupa biednieje kosztem drugiej.
Rozsadziło mi antenę.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
RE: Co jest grzechem, życie w komunizmie czy kopanie komunistów? - przez Rodica - 21.04.2022, 12:47

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości