To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
U źródła chrześcijaństwa - test
Cytat:geranium
No cóż , mogę się tylko podpisać jedna i druga ręką.

To się nazywa brak uprzedzeń!

Cytat:Rowerex
 "pojawianie się jedynie gdzieś na marginesie" widzą ci, którzy chcą to tam widzieć i mają ku temu powody.

Co chcesz powiedzieć? Że to centrum, a nie margines? Zakaz szkodzenia - owszem, to już jest wałkowane od czasów Starego Testamentu i zostało szeroko przyjęte. Solidarność - jest realizowana, ale nie jest to powszechne. Otwartość - w teorii tak, w praktyce różnie. Sprawiedliwość - w słowach. Pacyfizm - margines społeczeństwa. Mądra władza - futuryzm, utopia. Uczciwość rozumiana jako rezygnacja z pieniędzy - nieznana. Średnia społeczna wypadnie ok. 3/7.

Cytat:Nie jest przypadkiem, że pewne kultury wyznaniowe się izolują, jak np. Amisze

Widziałem kilka dokumentów o takich izolujących się wspólnotach. Oczywiście, to nie to samo co, gdybym tam był, ale jakieś wyobrażenie mam. Raczej pozytywne, chociaż wyrzeczenie się zdobyczy cywilizacyjnych jest uciążliwe. Ostatnio coś się tam zmienia. Bodajże zaczęli używać sprzętu elektrycznego jak pralki, samochody, telefony czy komputery do pracy, a nie dla rozrywki. Chyba mogliby uzyskać 7/7. (Podejście do kobiet czy mniejszości seksualnych mają staroświeckie, więc nie wiem, czy nie bardziej 6/7)
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
U źródła chrześcijaństwa - test - przez Jaques - 23.05.2022, 12:06
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez Jaques - 27.05.2022, 09:34
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 27.05.2022, 11:15
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 31.03.2024, 19:26
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 02.04.2024, 08:35
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 28.04.2024, 15:56
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 06.05.2024, 07:29
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 03.04.2024, 08:07
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 12.06.2024, 08:40

Skocz do: