To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
U źródła chrześcijaństwa - test
Cytat:
geranium
Jeśli do mnie to: oczekuję spójności światopoglądowej oraz stosowania się do kodeksu. Kodeks katolicki jest wyraźny seks dopiero po ślubie i z błogosławieństwem księdza.

Cytat:Jeżeli ktoś ma kodeks i go nie stosuje, to faktycznie może budzić zdziwienie. Pytanie skąd taka zasada? Wiązałbym to z pkt.1 - Nie krzywdzić innych. Jak można skrzywdzić poprzez seks? Sama napisałaś: "Bara bara i owszem ale ślub już nie." W takiej sytuacji wiele osób poczuje się źle. Inna sytuacja: rodzi się dziecko i matka musi je sama wychowywać. To też nie jest fajne ani dla niej, ani dla dziecka. Zasada powstała w czasach, gdy nie było antykoncepcji i wtedy ta druga sytuacja była częsta. Dziś zostają zawiedzione nadzieje. Czy taka sztywna zasada jest potrzebna? Jeżeli koleżanka uprawia seks przed ślubem, a potem doszło do ślubu, to raczej nikt na tym nie ucierpiał.
Czytaj to w kontekście  żądań  JulciDe. Ateista ma mieć  kodeks, inaczej jest niemoralny. Ja po prostu wierzyłam  katoliczkom i katolikom, że są  tacy cnotliwi. Mi często  coś tam zarzucali. Ja nawet się  teraz cieszę,  że nie są  aż  tacy bez skazy. Nie lubię  gdy się  tak sądzą,  że są  tacy lepsi Nieśmiały Oczko Duży uśmiech

ErgoProxy napisał(a): @Jaques
Wojny wynikaja z niedostatku zasobow, o czym juz Homer wiedzial: pusty brzuch cie na wyprawe wygoni. Uprzedzenia, zaciętośc, obojętnośc, a zwlaszcza pazernośc - idzcie i nawracajcie wszystkie narody - sa obecne w chrzescijanstwie chyba od samego poczatku. Nie bede wiec naiwny i skwituje reszte Twojego wywodu soczystym - milczeniem.
Powody wojen może  są  bardziej  skomplikowane .Na pewno sprawy materialne mają znaczenie.  Może  jednak dlatego, że naszym przodkiem jest szympans  Duży uśmiech Oczko

Jakub katolicy nie mogą używać  środków  antykoncepcyjnych Płacz
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
U źródła chrześcijaństwa - test - przez Jaques - 23.05.2022, 12:06
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 27.05.2022, 11:15
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez geranium - 02.06.2022, 15:09
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 31.03.2024, 19:26
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 02.04.2024, 08:35
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 28.04.2024, 15:56
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 06.05.2024, 07:29
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 03.04.2024, 08:07
RE: U źródła chrześcijaństwa - test - przez zefciu - 12.06.2024, 08:40