lumberjack napisał(a): Ile wojen musi być na świecie abyśmy mogli mówić o światowej?
Póki co, z tego co wiem, mamy:
1) Rosję atakującą Ukrainę
2) Azerbejdżan atakujący Armenię, która była niby chroniona przez rosję, ale widać teraz, że rosja gówno może, bo cały wysiłek idzie w Ukrainę
3) Turcję atakującą Irak wspierany przez Iran
3.1) Turcja bombardująca także Syrię po wycofaniu stamtąd ochronnych wojsk Rosji
3.1.1) ... a zwłaszcza tereny kurdyjskie (w obu krajach) wykorzystując to, że ma dźwignię w kwestii rozszerzenia NATO
3.2) Turcja zaostrzająca retorykę w Morzu Egejskim, gdzie - jak ostatnio przy okazji się dowiedziałem - już od lat narusza przestrzeń powietrzną i morską Grecji. Wiedząc, że pod protektoratem USA i Niemiec (tak, Niemiec) ujdzie jej to bezkarnie.
Cytat:Potencjalne konflikty:
1) Spór USA-Chiny o Tajwan
2) Serbia vs Kosowo
No jak usłyszałem o tym ostatnim, to trudno nie było kojarzyć ze strzałami w Sarajewie 1914.
Cytat:Czy tylko ja czuję pod skórą, że świat to teraz taka beczka prochu, która tylko czeka na odpalenie?
Raczej sporo beczek prochu poroskładanych tak blisko siebie, że wybuch jednej może spowodować reakcję łańcuchową. Albo - już powoduje i my jesteśmy w środku tej eskalacji. To co powiedział Leonid Kuczma jest słuszne, ale zauważmy, że 01.09.1939 jest pewną arbitralną datą, kiedy seria różnych lokalnych konfliktów przerodziła się we właśnie Wojnę Swiatową. Przypomnijmy więc, że przed tą datą miały miejsce:
18.09.1931 - agresja Japonii na Chiny.
3.10.1935 - inwazja Włoch na Etiopię;
7.03.1936 - wkroczenie wojsk hitlerowskich do zdemilitaryzowanej Nadrenii,
17.07.1936 - dzień rozpoczęcia rebelii wojskowej przez gen. Franco i trzyletniej, krwawej wojny domowej w Hiszpanii.
13.03.1938 - zbrojny aneks Austrii przez III Rzeszę;
15.03.1939 - wkroczenie armii niemieckich do Czechosłowacji i dokonanie w następstwie rozbioru tego państwa, w czym uczestniczyły również Polska, Węgry i utworzona świeżo profaszystowska Słowacja.
(przekopiowane stąd: http://www.binek.pl/6_h.htm)
Lista z pewnością niepełna, zwłaszcza dla Azji, gdzie na granicy Chin z Rosją, Mongolią czy Indochinami dochodziło do licznych konfliktów, gdzie również była wojna domowa. Tak więc jedyną prawidłową odpowiedzią na pytanie, czy już jesteśmy w Wojnie Swiatowej jest: jeszcze nie.
Wszystko ma swój czas
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Koh 3:1-8 (edycje własne)
i jest wyznaczona godzina
na wszystkie sprawy pod niebem
Spoiler!