ErgoProxy napisał(a):InspektorGadżet napisał(a):W sumie to ciekawe że ateusze wycierają sobie gęby nauką podczas gdy sami są niewolnikami przedzałozeń filozoficznych.Dla ścisłości, sam tez robisz przedzałożenie i to sporego kalibru - że Objawienie (i to w takim kształcie, w jakim Ci je sprzedano) faktycznie tym Objawieniem jest.
Ale rozumiesz co czytasz? Ja w mówię o swoich przedzalozeniach. I głoszę o faktach, każdy z osobna przyjmuje pewien światopogląd. Naukowcy materialistyczny i w tym kluczu interesują wyniki badań. W ogóle nie ma znaczenia czy jest prawdziwy czy nie. Tylko że ateusze i inni naukawcy mają pozniej pretensje jak my intreoretuhemy zjawiska wedlug uznania. Może czytajcie ze zrozumieniem a później marnujcie mój czas ma wyjaśnianie jak niedorozowjom
Sofeicz napisał(a):Już nie będę - od dzisiaj tylko Natanek.
Wtryniasz się jak rozmawiają poważni ludzie a nic mądrego do przekazania nie masz
zf napisał(a):A czym to się różni?
Aha, czyli jak ktoś śpi to kwestionuje postrzeganie samego siebie jako podmiotu
zf napisał(a):No to po cholerę postulujesz taki eksperyment, skoro sam przyznajesz, że Twoje wnioski są niezależne od jego wyniku? Nawet nie muszę próbować zrozumieć, o co Ci chodzi
No nie mój problem ze waszych bajań nie można zweryfikować podług przyjętych tez
zf napisał(a):Świadomość śmierci towarzyszy nam tak średnio
Ciekawe bo ludzkość od zawsze chciała jakoś uporać się z tą kwestią. Poczynając od filozofów na transhumanistach kończąc. Ergo, wasza ewolucja stworzyla coś przez co człowiek zamiast dążyć do reprorodukcji marnuje czas powyższe
zf napisał(a):Aha. Czyli dowodem słuszności poglądów jest tych poglądów istnienie
No wy ateusze musicie to przyznać. Albo uznać że ewolucja marnuje zasoby skutkujące zaistnieniem fałszywych przekonań co jest argumentem przeciw ewolucji
zf napisał(a):A może byś zalinkował oryginalne opracowanieA ktoś mi płaci za edukowanie was?
Mam jedynie z opracowania. Nie chcę mi sie szukać orginalu
Kwiatek napisał(a):Zdaniem Paula Blooma to, że naturalnie postrzegamy świat dualistycznie: jako wypełniony rzeczami (ciałami) i zamieszkały przez umysły (posiadające swoje intencje), pozwoliło nam stworzyć m.in. sztukę i religię. Obie bez dualizmu nie mogłyby istnieć: religia – co chyba oczywiste; zaś sztuka – ponieważ w wytworach artystycznych widzimy nie tylko przedmiot, ale także jakąś intencję, twórczy zamysł (umysł artysty). To wszystko oznacza, że właściwie cała nasza kultura jest nadbudowana na wrodzonym nam dualizmie
https://www.tygodnikpowszechny.pl/lalka-...sza-146644