Litek napisał(a): Ateiści żyją z dnia na dzieńW odróżnieniu od teistów, którzy żyją w jakimś innym czasie?
Cytat:cokolwiek by nie robili w życiu zmierzają do starości i śmierci bez żadnej nadziei na lepsze jutro.Dlaczego? Ateista może przecież działać planując na lepsze jutro dla siebie, lub dla innych. Kto mu broni?
Cytat:Koncepcja elastyczności psychologicznej niczego konkretnego nie proponuje. Choroby,starość i śmierć. I to wszystko, żadnej uzasadnionej nadziei.Teizm też nie oferuje żadnej „uzasadnionej” nadziei, bo jest wiarą. Argument, że coś daje nadzieję jest kiepski w dyskusji o prawdzie.
Cytat:Epikurejczycy za dobro najwyższe w egzystencji człowieka uznawali cielesne przyjemnościNie kojarzę takiego nauczania, które by stawiało przyjemności cielesne nad przyjemnościami niecielesnymi. Epikurejczycy generalnie stawiali wyżej te przyjemności, które nie wiązały się z wysiłkiem, ryzykiem i nie prowadziły ostatecznie do cierpienia. Czyli np. stawiali radość z kontemplacji przyrody nad używki, czy przyjaźń nad namietną erotyczną miłość. W dzisiejszym świecie epikureizm wydaje się w dużej mierze aktualny — jest możliwy do realizacji przez osoby z klasy średniej i dostarcza pewnej kontry dla kultury konsumpcjonizmu.
Cytat: zwłaszcza rozkoszy intelektualnychWyżej pisałeś o cielesnych. Nawet nie zastanwiasz się, czy to co piszesz ma sens.
Cytat:Filozofia epikurejska była samolubna, cyniczna i na wskroś poniżająca.Dla kogo poniżająca?
Cytat:Co takiego miałem uzasadnić ?Przecież napisałem. Miałeś wyjaśnić, skąd wiesz, co czują ateiści. Nie odpowiedziałeś. I teraz też się wykpisz.
Zresztą Ty się wykpiłeś nawet od prostego pytania „dlaczego stawiasz spacje przed znakami zapytania”, więc czego się spodziewać w przypadku pytań trudniejszych…
Cytat:Mógłbyś podać werset ?Tfu! Prorocy mi się pozajączkowali. Miałem na myśli Samuela. 1 Sm 28
Cytat:Możesz to uzasadnić ?Uzasadniam. Biblia czasami w ogóle nie przejmuje się życiem pozagrobowym (w Torze nic o tym nie ma), czasem postuluje Zmartwychwstanie, a czasem jakąś formę „życia duszy”.
Cytat:Czy bez sensu jest budowanie domu ? Czy bez sensu jest uczenie się pisania i czytania ? Czy bez sensu jest chodzenie do pracy ?No nie. Ale sens tych działań można uzasadnić jakoś praktycznie konkretnymi potrzebami. Nasze istnienie, natomiast, nie jest odpowiedzią na żadną potrzebę (no chyba że mówimy o potrzebie rodzicielstwa naszych rodziców).