Sofeicz napisał(a):Rolnictwo nadal jest ale roli niezefciu napisał(a): ... czasy postrolnicze.
... okres od wynalezienia rolnictwa do jego gospodarczej marginalizacji
Coś mi umknęło - przestaliśmy jeść?
ma.Za dużo deweloperów. Więc musimy przerzucić się na mąkliki...
Szczególne zagrożenie stanowią schorzenia rozwijające się u osób z obniżoną odpornością. Zjedzenie pokarmów, z którymi miały styczność spichrzanki, to ryzyko zakażenia się pałeczką okrężnicy, paciorkowcem kałowym lub pałeczką Klebsiella oxytoca. Infekcja może prowadzić do zakażeń dróg oddechowych, moczowych i żółciowych, rozwijania się ropni i ciężkich biegunek. Przy obniżonej sprawności układu odpornościowego pojawia się ryzyko posocznicy, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, ucha środkowego czy wstrząsu endotoksycznego.
Jeśli nasz organizm zaatakuje Candida albicans, czyli grzyb należący do rodzaju drożdżaków, grozi nam kandydoza wywołująca uszkodzenia śluzówki lub niebezpieczne dolegliwości wielonarządowe.
