dammy:
Cytat:Ile mam Cię prosić żebyś nie przekręcała mojego nicku? Nie pierwszy to już raz. W języku angielskim jest to dość obraźliwe słowo. Co chcesz w ten sposób osiągnąćPrzepraszam, czytam dammy a mój mózg przerabia to słowo na angielską pisownię, bo brzmi angielsko.
Cytat:Pisałaś o całym rodzaju homo czy wszystkich gatunkach człowieka, a nie tylko o homo sapiens.Napisałam że wszystkie gatunki jadły padlinę lub mięso, homo habilis też jadł, nie wiem czy analiza chemiczna to rozróżnia.
Cytat:Co jest kolejnym fejkiem. Amazonkami nazwali europejscy przybysze członkinie gwardii królewskiej z końca XIX wieku i tak się przyjęło. Gwardyjki musiały zachowywać śluby czystości i nie mieć dzieci od czasu utworzenia formacji kobiecych najwcześniej za panowania Ghezo. Łowczynie gbeto w owej gwardii są poświadczone dopiero od czasu panowania Giele czyli II poł. XIX wieku. Aczkolwiek prawdopodobne jest, że wysługiwano się kobietami w straży przybocznej wcześniej w czasach panowania Hangbe i Agadży. W artykule, który zalinkowałem został zaprezentowany pogląd by służbę jakichś gbeto dla królów Dahomeju datować już od I poł. XVII wieku, od czasu panowania Wegbaji. Więc przez co najmniej 300 lat mogły mieć dzieci aż do wzięcia ich w reżim gwardyjski przez króla Giele. A i wtedy po wejściu w określony wiek mogły za zgodą władcy wyjść za mąż choć niesubordynacja była już wtedy bezwzględnie karana.A co mają wspólnego z prehistorycznymi łowczyniami dahomejskie dobrze przeszkolone wojowniczki? Nie możesz porównywać żołnierki do zwykłej kobiety. I gdzie jest dowód, że polowały na słonie?
Cytat:Pewnie ciężkie ostrza służyły do polowań na każdego grubego zwierza. Stąd nie ma rozgraniczenia na poszczególne gatunki. Kontekst kulturowy był jaki był, ale kobiety normalnie w paleolicie też polowały. Co potwierdzają badania. Zresztą Geranium chyba nie nadaremnie skan z książki tutaj wrzuciła? Nie zauważyłaś?Nie przeczę, że polowały interesuje mnie na jakie gatunki zwierząt?
Cytat:Gbeto bez mężczyzn polowały na słonieZ tego co się dowiedziałam z internetu, nie polowały, były specjalne oddziały do polowania na zwierzęta składające się z mężczyzn.
Rozsadziło mi antenę.