DziadBorowy napisał(a): a metoda D'Hondta nie pozostawia złudzeń.Żeby głosować w najbardziej opłacalny sposób trzeba prędzej zanalizować dany okręg wyborczy i obstawić, któremu antypisokonfederacyjnemu komitetowi najmniej głosów brakuje do kolejnego mandatu. System D'Hondta sam w sobie nie premiuje dużych komitetów. Duże komitety są premiowane u nas przez to, że te mniejsze komitety często nie dostają mandatów w mniejszych okręgach wyborczych (niczym Konfa w 2019, która dostała mandaty w zasadzie tylko w największych okręgach wyborczych).
DziadBorowy napisał(a): zaufanie do tego człowieka mam zerowe.Idzie o głosowanie hołowniarzy w sprawie SN? To wielki grzech Ministranta nie był. Po prostu w ostatniej chwili stwierdził, że trzeba głosować zgodnie z praworządnością (Konstytucją; szło o uprawnienia sądów administracyjnych), a nie zgodnie z makiawelizmem politycznym i wcześniejszymi zapowiedziami. Miał jakiegoś kaca-moralniaka po wstaniu z łoża. On przecież płakał wzruszony nad Konstytucją, toteż praworządność ceni. Jednak taki Kosiniak już mu z powrotem ufa po tej aferce.
A sam płacz publiczny to nie problem, bo taki Biden też parę razy płakał publicznie (np. w czasie wręczenia mu z zaskoczenia medalu przez Obamę). W sumie się cieszę, że mamy ważnego polityka, który się bardzo mocno Polską przejmuje. Nieraz mam dość np. podśmiechujek Czarzastego z Mazurkiem. Konfiarze śmieją z płaczącego Hołowni, a przecież ich idol Putin też raz płakał publicznie.
kmat napisał(a): Poglądy mam liberalno-progresywne, czyli mam problem.Witaj w klubie.
kmat napisał(a): Na dziś chyba jacyś bracia mniejsi z KO.Problem w tym, że bracia mniejsi PO też muszą aprobować głupoty Tuska. Lubnauer nie może się sprzeciwić kredytom 0%, bo wyleci z list, zatem jest potulna wobec Tuskonatora. Tusk nie pozwala na autonomię braci mniejszych, tak jak przyzwalali Schetyna i Budka. Tusk rozpindala i dominuje. Samiec überalfa. Jeden maluteńki sprzeciw i kończysz jak Lenz lub Sonik - poza burtą. Skoro Tusk wyharatał z list szefa PO w kujawsko-pomorskim (Lenza), to z jeszcze większą łatwością mógłby skasować Lubnauer, która jest tylko byłą szefową eNki. Chyba Lubnauer w głosowaniu nad tuskową poprawką poparła właśnie kredyt 0%.
Na szczęście głosowanie nad "800+ od Dnia Dziecka" utknie zapewne w zamrażalce sejmowej (Marszałek nie nada projektowi ustawy numeru w procedowaniu, przez co ten projekt "zamrozi") i tam na jesieni umrze z powodu zasady (co ciekawe - zasady zwyczajowej w stylu common law) dyskontynuacji prac parlamentu. Uf.
kmat napisał(a): Zresztą, czy się komu podoba, czy nie, Hołownia jest kluczowy dla opozycji. Tylko on potrafi łowić w samym PiSie.Jego brodata przytulanka też potrafi. Idą tym samym kursem taktycznym. I coś mi mówi, że ściśle związali się współpracą na lata.
"I sent you lilies now I want back those flowers"